Ingezonden persbericht


Business Software Alliance publiceert mkb-gids over risico's illegale software

Illegale software brengt productiviteit bedrijven in gevaar

Amsterdam, 17 november 2008 - De Business Software Alliance (BSA) publiceert de 'Risk Management Guide: Protecting Your Software Assets'. Deze gids met adviezen is ontwikkeld om de bedrijfscontinuïteit van mkb-ondernemingen te vergroten. Dit is essentieel in de competitieve zakenwereld. Daarom is het belangrijk dat bedrijven de noodzaak inzien van het bewaken van al hun eigendommen - en daaronder valt óók software. Met goed beheerde software lopen bedrijven niet de risico's die kleven aan ongelicentieerde en illegale software.

De BSA is een non-profitorganisatie die de wereldwijde commerciële softwarebranche en zijn hardwarepartners vertegenwoordigt. Deze organisatie vroeg GfK NOP onderzoek te doen naar het softwarebeleid binnen Europese mkb-ondernemingen. Ook bestudeerde GfK NOP wat mkb-ondernemingen weten van de risico's van illegale software (GfK NOP 2007, Commercial Risk). Van de ondervraagde bedrijven was 95 procent er zeker van dat al hun geïnstalleerde software een licentie had. Echter, volgens de Global Software Piracy Study 2007, uitgevoerd door IDC, is 39 procent van de software illegaal.

"Het verschil tussen de beleving en de werkelijke cijfers geeft het gebrek aan inzicht in, verantwoordelijkheid voor en beheer van softwaregebruik aan. Wij stimuleren bedrijven om de operationele risico's serieus te benaderen. Hier valt ook het gevaar van illegaal softwaregebruik onder", zegt Julian Swan, Director Compliance Marketing EMEA bij BSA. "Om de risico's voor bedrijven te beperken, moet software goed beheerd worden. Met Software Asset Management, SAM, is alle software effectief te beheren. SAM doet meer dan alleen risico's beperken, het zorgt ook voor meer efficiëntie en een aanzienlijke kostenbesparing. Zo ontstaan gestroomlijnde processen, een kleinere infrastructuur en lagere software-uitgaven. Elke mkb-onderneming zou de aanschaf van deze geavanceerde beheertool moeten overwegen."

Softwarepiraterij schaadt de bedrijfsreputatie. Het schendt zakelijke overeenkomsten en bovendien kan het schade toebrengen aan de infrastructuur. Denk hierbij aan functionaliteitsverlies en het risico op virussen en malware, die dataverlies en aantasting van bestanden en netwerken kunnen veroorzaken. Daarnaast heeft illegale software niet dezelfde updates en ondersteuning als legale versies.

Bedrijven kunnen hun softwarerisico's verkleinen door de aanwezige softwareprogramma's in kaart te brengen en hun licenties goed te archiveren en regelmatig te controleren. Maar ook een SAM implementeren, softwareregels en

-procedures maken en hierover communiceren met alle medewerkers, dragen bij aan een grotere softwareveiligheid.

De volledige 'Risk Management Guide: Protecting Your Sofware Assets' is te vinden op www.bsa.org.

###

Over Business Software Alliance (BSA)
De Business Software Alliance (BSA) richt zich op het bevorderen van een veilige en legale digitale wereld. De BSA fungeert als spreekbuis van de commerciële softwaremarkt en hardwarepartners in de richting van overheden en de internationale markt. Leden van de organisatie behoren tot de snelst groeiende industrie ter wereld. De BSA-programma's ondersteunen technologie-innovatie op basis van educatie en beleidsinitiatieven die bescherming van auteursrechten, cyberbeveiliging, handel en e-commerce bevorderen. BSA-leden zijn onder andere Adobe, Altium, Apple, Autodesk, Avid, Bentley Systems, CNC, Corel, Mathworks, Microsoft, Mindjet, Monotype Imaging, Quark, Siemens PLM Software, Solid Works, Symantec en Tekla. Voor meer informatie: www.bsa.org/netherlands.

Noot voor de redactie,