Ingezonden persbericht


Hoofddorp, 17 november 2008

Bedrijfsleven blijft slachtoffer van ladingdiefstal

Miljoenen schade door gestolen goederen is te beperken

Wereldwijd zijn ondernemingen nog vaak slachtoffer van ladingdiefstallen. Consumentenelektronica, voeding en kleding zijn daarbij de meest gestolen goederen tijdens transport. De helft (52%) van deze diefstallen vindt plaats tijdens het weekend. Als bedrijfsverzekeraar biedt Chubb preventietips voor het bedrijfsleven.

Deze resultaten komen uit onderzoek van Chubb, gebaseerd op gegevens van 1.316 ladingsdiefstallen van de International Cargo Security Counsel, Transported Asset Protection Association, nieuwsberichten en eigen schadegevallen in de afgelopen 3,5 jaar. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) schat dat het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks 350 miljoen euro schade oploopt door ladingdiefstallen*.

TV's en DVD's in trek bij dieven
Vooral consumentenelektronica (15%), waaronder vooral televisies en DVD spelers, zijn gewild bij de dieven. Ook voeding en voedselproducten (14%), kleding en schoenen (10%), computers (8%), metalen (5%) en farmaceutische producten (5%) worden vaak gestolen. De dieven slaan daarbij vooral hun slag op rustplaatsen voor chauffeurs (39%) en bedrijfsterreinen (27%). Inbraak in loodsen (6%) en overvallen tijdens de rit (3%) zijn relatief kleinere risico´s. Deze resultaten worden ondersteund door eerdere bevindingen van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit** (VbV).

"Als één van de wereldmarktleiders op het gebied van transportverzekeringen, zijn we continu bezig ondernemingen te adviseren over de risico's van ladingdiefstal en vooral hoe deze te verkleinen. Dankzij dit onderzoek kunnen we dit nog beter aangeven. We weten nu dat dieven juist in het weekend toeslaan en op welke goederen zij het bijvoorbeeld hebben voorzien," aldus Wouter Wissink, Loss Control manager van Chubb in Nederland.

Preventietips voor de ondernemer
Chubb heeft de volgende tips voor bedrijven om zelf maatregelen te nemen tegen ladingdiefstallen:
· Screen toekomstige medewerkers. Volgens beveiligingsspecialisten vinden veel ladingdiefstallen plaats op basis van "inside information";
· Selecteer zorgvuldig transport- en expeditiebedrijven. Aan deze bedrijven worden goederen toevertrouwd vanaf het moment dat deze het bedrijf verlaten totdat deze op de eindbestemming aankomen;
· Train medewerkers en chauffeur op veiligheidsaspecten en ontwikkel daarmee een veiligheidscultuur binnen de onderneming;
· Houd rekening met veiligheid als de transportroute wordt vastgesteld en vermijd risicoplekken. Ladingdieven weten vaak wanneer een lading vertrekt en volgen de chauffeurs tot ze stoppen, waarop zij toeslaan.
· Maak gebruik van moderne technische hulpmiddelen. Tracking en tracing systemen en andere high-tech beveiligingsmiddelen zijn tegenwoordig tegen lagere kosten verkrijgbaar;
· Evalueer regelmatig het veiligheidsbeleid. Criminelen zitten niet stil en bedenken steeds weer nieuwe technieken om toe te slaan.


* Bron: KLPD
** Bron: Verzekeringseditie Ladingdiefstallen van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit - mei 2007

Over Chubb Insurance Company of Europe S.A.
Chubb Insurance Company of Europe S.A biedt gespecialiseerde schadeverzekeringen aan voor bedrijven via onafhankelijke tussenpersonen. Het bedrijf maakt deel uit van The Chubb Corporation, New Jersey, USA en is genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE: CB). Chubb heeft ruim 120 kantoren verspreid over 30 landen in heel Europa, Noord- en Zuid Amerika, Azië en Australië. Dankzij het wereldwijde netwerk kan Chubb een kwalitatieve en snelle service bieden en kunnen klanten rekenen op een wereldwijde dekking. Klanten waarderen Chubb in hoge mate vanwege haar financiële draagkracht en bijzondere schadefilosofie. Chubb Insurance Company of Europe S.A. is door het onafhankelijke ratingbureau A.M. Best gewaardeerd met een A++ (superior) waardering.

Meer informatie over Chubb is te vinden op: www.chubb.com/nl

# # #

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Chubb Insurance Company of Europa S.A
René Nieuwland
Tel: 023 566 1866
Mailto: rnieuwland@chubb.com

Edelman
Fien Bertrams / Wieteke Beerepoot
Tel: 020 30 10 980
Mailto: Fien.Bertrams@edelman.com / Wieteke.Beerepoot@edelman.com