College bouw ziekenhuisvoorzieningen


Bewust opdrachtgeverschap cruciaal

Professionele exploitatie van zorgvoorzieningen vraag om efficiënte en effectieve gebouwen. Om die te realiseren is vanaf de eerste fase van het bouwproces professioneel opdrachtgeverschap

14 november 2008 - Nu ook de kapitaallasten van zorginstellingen direct uit de exploitatie gefinancierd moeten worden, moet ook de exploitatie bij beslissingen over (ge)bouwen worden betrokken. Omdat daarbij veel afhangt van de opzet en inrichting doet de leiding van zorgorganisaties er goed aan zich vanaf het begin met het bouwproces bezig te houden.

Studiemiddag
De wijze waarop het opdrachtgeverschap in de eerste fases (initiatief- en definitiefase) van het ontwerptraject wordt ingevuld is een belangrijke succesfactor voor het verloop van het bouwproces. Dat geldt niet alleen voor de feitelijke bouwopgave maar ook voor de manier waarop de organisatie deze gebruikt om het ambitieniveau dat zij nastreeft te behalen. De relaties tussen de doelen van de organisatie, de vertaling daarvan in een bouwopgave en de wijze waarop het opdrachtgeverschap wordt ingevuld zijn daarvoor cruciaal. Dit geldt temeer nu ziekenhuizen en andere zorginstellingen in de nieuwe situatie zelf verantwoordelijk zijn c.q worden voor financiering en beheer van hun vastgoed. Dit maakt opdrachtgeverschap er niet eenvoudiger op: er doen meer partijen mee, de belangen worden groter, de (financiële) complexiteit neemt toe en de beheersbaarheid neemt af. De vele facetten van bewust opdrachtgeverschap kwamen ter sprake tijdens een studiemiddag op Landgoed De Klokkenberg te Breda. Na een korte introductie door het Bouwcollege lichtten de diverse partijen die bij de herontwikkeling van dit project betrokken zijn hun rol en opvattingen toe. Ook de relatie tussen zorginstelling en opdrachtgeverschap kwam aan de orde. De presentaties die tijdens deze middag gegeven zijn, kunnen met onderstaande links worden bekeken.

Cahier
Bewust opdrachtgeverschap is ook de boodschap van het cahier 'Professioneel ondernemerschap', dat het Bouwcollege deze middag gepresenteerd heeft. Dit cahier werd aangeboden aan Janny Rodermond, directeur van het Stimuleringsfonds voor Architectuur. Het Bouwcollege wil met dit cahier alle partijen bij het bouwproces attent maken op het belang van bewust opdrachtgeverschap. Dit cahier biedt zorgorganisaties met bouwambities daarom, aan de hand van een compleet stappenplan en met behulp van checklists en praktijkvoorbeelden, tips voor goed opdrachtgeverschap.

Professioneel opdrachtgeverschap: opdrachtgeverschap in de eerste fases van een bouwproces in de zorg. GPcahier 5, College bouw zorginstellingen, 2008
ISBN/EAN 978-90-8517-106-5; 52 pag.; ¤ 10,--.

Presentaties
Opdrachtgeverschap in de zorgbouw door ir. Herma de Wijn, adviseur architectuur College bouw zorginstellingen (2 MB) Landgoed De Klokkenberg door C.T.A.H. den Bieman, directeur Landgoed De Klokkenberg (711 kB) Planproces De Klokkenberg door ir. Karien van Bijsterveldt, projectleider gemeente Breda (5 MB) Landgoed De Klokkenberg door ing. M.P. Simonis, senior projectleider Satijnplus Architecten (4 MB) Altrecht bouwt aan de toekomst door ing. S.C. Wesdorp, hoofd afdeling Vastgoedontwikkeling, Altrecht (5 MB)