European Union



Brussel, 17 november 2008

Consumentenbescherming: Europese Commissie gastheer voor eerste EU-China-VS-top over productveiligheid

In Brussel zijn vandaag de EU-commissaris voor consumentenbescherming, Meglena Kuneva, de voorzitter van de US Consumer Product Safety Commission, Nancy Nord, en de Chinese vice-minister van AQSIQ, Wei Chuanzhong, bijeengekomen voor de eerste trilaterale top over productveiligheid. Deze topontmoeting is bedoeld om een sterk politiek signaal te geven dat alle deelnemers vastbesloten zijn om productveiligheid bovenaan de internationale politieke agenda te houden, waarbij zij erkennen dat open markten alleen mogelijk zijn op het fundament van een sterk en betrouwbaar beheer van productieketens in de hele wereld. De trilaterale bijeenkomst zal de samenwerking tussen de EU, China en de VS intensiveren. Op de eerste plaats zullen commissaris Kuneva, commissaris Vassiliou en vice-minister Wei voorafgaand aan de topontmoeting een herzien Memorandum van Overeenstemming ondertekenen om de bilaterale samenwerking tussen de EU en China bij het toezicht op de naleving van productveiligheidsnormen te versterken en de samenwerking en uitwisseling van informatie op het gebied van voedselveiligheid te intensiveren. Op de tweede plaats zullen trilaterale prioritaire actiegebieden worden overeengekomen en in de gezamenlijke persverklaring uiteen worden gezet, onder andere betreffende de traceerbaarheid van producten, samenwerking tussen alle drie de partijen op het gebied van veiligheidsnormen voor speelgoed, uitwisseling van kennis en gezamenlijke handhavingsacties. Ten slotte zullen de discussies zich toespitsen op maatregelen om de uitwisseling van informatie tussen de partners over waarschuwingen en het terugroepen van producten te intensiveren - met name door gebruik te maken van nieuwe Amerikaanse wetgeving op het gebied van productveiligheid die het mogelijk maakt meer open informatie uit te wisselen over het terugroepen van producten en over gevaarlijke producten. De activiteiten van vandaag maken deel uit van een meer algemene productveiligheidsweek die de Commissie van 17 tot en met 21 november organiseert.

Commissaris Kuneva stelde het als volgt: "Vertrouwen is het ruilmiddel van de wereldeconomie. Er is geen ruimte voor zelfgenoegzaamheid, elke week zijn er waarschuwingen die ons eraan herinneren dat we er voortdurend voor moeten zorgen dat veiligheidskwesties bovenaan de politieke agenda blijven staan. Deze topontmoeting over productveiligheid geeft een duidelijk signaal over de vastberadenheid van leiders in Europa, China en de VS om de veiligheid van de burgers op de eerste plaats te zetten en op politiek niveau te blijven aandringen op strenge normen die in elke fase van de wereldwijde productieketen volledig worden gehandhaafd. Wij zijn een groot voorstander van open en concurrerende markten met alle voordelen qua prijs en keuze voor miljoenen consumenten, maar nooit ten koste van de veiligheid."

Trilaterale top EU-China-VS

De trilaterale top van vandaag is de eerste waar de EU, China en de VS op een dergelijk hoog niveau bijeenkomen om over productveiligheid te praten, waarbij zij uiting geven aan hun bereidheid op dit gebied nauw samen te werken en zij hun wederzijdse verbintenis versterken om hoge veiligheidsnormen te handhaven. Het systeem voor snelle uitwisseling van informatie (RAPEX) van de Europese Commissie over gevaarlijke consumentenproducten heeft de laatste jaren voortdurend laten zien dat circa 50% van de goederen die van de EU-markt werden teruggehaald, uit China afkomstig is. Dit is natuurlijk een gevolg van de enorme handelsstromen van consumentengoederen uit China - circa 85% van het speelgoed op de Europese markt is bijvoorbeeld in China gemaakt. Daarnaast blijkt uit de RAPEX-cijfers dat aanzienlijke hoeveelheden teruggeroepen en teruggehaalde producten in de Europese Unie of in de VS zijn vervaardigd. Productveiligheid is een gezamenlijk punt van zorg waar vele actoren bij betrokken zijn, en er moet aan alle kanten worden opgetreden om de veiligheid van producten in elke fase van de productieketen, van ontwerp via productie tot detailhandel, te handhaven en te controleren.

De bijeenkomst van vandaag sluit aan op een reeks initiatieven die in het afgelopen jaar zijn genomen om de samenwerking tussen de EU, China en de VS op het gebied van productveiligheid te intensiveren, waaronder ook gezamenlijke publieksseminars over naleving in China in september 2008. Er is een volgende trilaterale topontmoeting gepland voor 2009.

Memorandum van Overeenstemming

Commissaris Kuneva, commissaris Vassiliou en vice-minister Wei hebben een nieuw en uitgebreid Memorandum van Overeenstemming over product- en voedselveiligheid en sanitaire en fytosanitaire kwesties (SPS) ondertekend, waarin vele concrete verbeteringen zijn opgenomen die de EU en China in de afgelopen jaren via onderlinge samenwerking hebben gerealiseerd. In het verbeterde memorandum is bijvoorbeeld de mogelijkheid opgenomen om gezamenlijk handhavingsmaatregelen uit te voeren waarbij de EU en China gecoördineerd en gelijktijdig controles in bepaalde sectoren van hun eigen markten/producenten uitvoeren om te controleren of aan de productveiligheidsnormen wordt voldaan. In het memorandum worden de verwijzingen naar het RAPEX-China-systeem geactualiseerd, waaronder rapportering per kwartaal en de daarmee samenhangende inspanningen aan beide zijden, worden de werkgroepen voor product- en voedselveiligheid en SPS genoemd die de EC en AQSIQ in het leven hebben geroepen, en wordt de afspraak over vertrouwelijkheid in verband met de uitwisseling van informatie over onveilige producten verduidelijkt. De samenwerking van de EU en China op het gebied van voedselveiligheid wordt verder ontwikkeld, met name door China rechtstreeks toegang te verlenen tot kennisgevingen van het systeem voor snelle waarschuwingen over levensmiddelen en diervoeders (RASFF) die China betreffen. Het eerste Memorandum van Overeenstemming werd in 2006 ondertekend.

Productveiligheidsweek

Tijdens de internationale week van de productveiligheid, die de Commissie in Brussel tot en met 21 november organiseert, komen vele belanghebbenden op het gebied van productveiligheid bijeen. Er staan vergaderingen en workshops op het programma om verschillende aspecten die op dit gebied in de EU op de agenda staan, onder de aandacht te brengen.

Hierbij gaat het om: een bijeenkomst van de toezichthouders van de International Consumer Product Health and Safety Caucus (ICPSC), een opleidingssymposium van de International Consumer Product Health and Safety Organisation (ICPHSO), de sluitingsvergadering van een PROSAFE-project over Enhancing Market Surveillance through Best Practice (EMARS), een werkgroep van toezichthouders uit de EU en China over het systeem voor snelle uitwisseling van informatie voor gevaarlijke consumentenproducten en een gezamenlijk seminar van de EU en China over markttoezicht waarin dit jaar de aandacht wordt gevestigd op de traceerbaarheid van producten.

Verdere informatie:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/int_coop/productsafetyweek_en.htm