Politie Amsterdam-Amstelland



Drie vrouwenhandelaren van straat / Amsterdam-Den Haag (17/11/08)

Het bovenregionaal rechercheteam van ons korps heeft samen met het korps Haaglanden vorige week dinsdag drie verdachten opgepakt vanwege vrouwenhandel. De mannen worden ervan verdacht tientallen jonge vrouwen in te palmen, om hen later geld te laten verdienen in de raamprostitutie.

Afgelopen dinsdagmorgen heeft het arrestatieteam een van de verdachten aangehouden in een woning in de wijk De Aker in Amsterdam-Osdorp. Daar wordt de 27-jarige verdachte van zijn bed gelicht en geblinddoekt afgevoerd in een auto. Zijn vriendin, die als prostituee werkt blijft achter. De overige verdachten worden op dezelfde wijze aangehouden in Nootdorp en Den Haag.

De aangehouden verdachte komt uit Den Haag samen met zijn 22-jarige broer. Zij worden samen met de 26-jarige D verdacht van uitbuiting van vrouwen. De mannen zouden maar liefst tientallen meisjes voor zich hebben werken in de prostitutie. Ze zouden al wat jaren actief zijn, maar vooral de laatste tijd groeide hun business flink. Ze hebben meisjes aan het werk in Amsterdam, Den Haag, Alkmaar en Utrecht. De vriendinnen van de mannen zijn ook alle vier prostituee.

Uit onderzoek van het bovenregionale rechercheteam (BRT) is gebleken dat de mannen vaak via chatprogrammaâs en netwerksites op internet contact legden met hun slachtoffers. Nieuwe meisjes die ze leerden kennen, vroegen ze al snel om webcambeelden en fotoâs. âOm te kijken of ze iets met die vrouwen kondenâ, zegt een coördinator van het rechercheteam. Hij is projectcoördinator bij bureau Zedenpolitie en verantwoordelijk voor de aanpak van mensenhandel en controles in de prostitutiewereld. âZoân kerel zoekt vrouwen die makkelijk te beïnvloeden zijn. Hij spreekt met zoân meisje af en palmt haar helemaal in. Hij lijkt de ideale man die echt een relatie wil opbouwen. Maar langzaam wordt ze afhankelijk van hem gemaakt, bijvoorbeeld doordat ze ook afstand van haar familie en vriendinnen moet nemen. Opeens zit hij dan zogenaamd krap bij kas en vraagt of ze niet een paar dagen achter het raam voor hem wil zitten. Uiteindelijk heeft zij nog maar één wereld, die van de prostitutie.â

De verdachten spiegelden hun slachtoffers voor dat ze het in de prostitutie verdiende geld opzij legden voor later. In werkelijkheid hielden de mannen het geld voor zichzelf. Ook moesten de meisjes vaak zogenaamd beschermingsgeld betalen. Van het gebruik van excessief geweld om geld van de meisjes te krijgen is niet gebleken. Wel werden ze psychisch onder druk gezet.

Ontnemingsprocedure Het rechercheteam deed dinsdag in zes panden, verspreid over de vier steden, huiszoekingen. Vier autoâs, een motorscooter en diverse andere waardevolle spullen zijn in beslag genomen. Na financieel onderzoek zal een ontnemingsprocedure gestart worden.