Gemeente Oost-Gelre


Gemeente Oost Gelre

17 november 2008


--Persbericht-

Visie landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) vastgesteld

De gemeenteraad van Oost Gelre heeft onlangs de visie voor de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG's) vastgesteld. Daarbij is de mogelijkheid voor clustering binnen de LOG's uit de visie geschrapt. Vaststelling van de visie is de laatste stap in een zorgvuldig uitgevoerd traject van overleg en inspraak door alle betrokkenen, met als resultaat een breed gedragen visie.

In deze gebieden kan de intensieve veehouderij zich verder ontwikkelen. In Oost Gelre en Berkelland zijn het Beltrumse veld, het Ruurlose broek en Mariënvelde in het streekplan als LOG aangewezen. De visie voor deze drie gebieden is uitgewerkt met afgevaardigden namens de bewoners en betrokken partijen, zoals dorpsraden en LTO. Er zijn informatieavonden gehouden en de ontwerpvisie heeft ter inzage gelegen. De inspraakreacties zijn samengevat, beantwoord en gebundeld in een inspraaknota. Zowel de visie als de inspraaknota zijn vastgesteld door beide gemeenteraden, waarbij opgemerkt dat alleen de gemeenteraad van Oost Gelre de mogelijkheid van clustering uit de visie heeft geschrapt.

Reconstructieplan
In 2005 heeft de provincie Gelderland het Reconstructieplan Achterhoek en Liemers vastgesteld. Het Reconstructieplan noemt ontwikkelingsgebieden (LOG's) voor de intensieve veehouderij, zoals varkens-, pluimvee- en kalverenbedrijven. In deze LOG's krijgt de intensieve veehouderij de ruimte om zich verder te ontwikkelen binnen de wettelijke (milieu)kaders. In het Reconstructieplan zijn ook zogenoemde extensiveringgebieden opgenomen. Deze liggen bij waardevolle natuur. Daar mag de intensieve veehouderij niet uitbreiden en kunnen agrariërs subsidie krijgen om het bedrijf te verplaatsen naar de LOG's. Het Reconstructieplan is vastgesteld na een intensief proces van overleg met alle belanghebbenden en met instemming van alle gemeenten in de Achterhoek.

Samen met Berkelland
In de Achterhoek zijn negen LOG's aangewezen, waarvan drie in Oost Gelre en Berkelland: Beltrumse Veld, Ruurlose Broek en Mariënvelde. Het LOG Ruurlose Broek ligt gedeeltelijk in Oost Gelre en gedeeltelijk in Berkelland, reden voor intensieve samenwerking bij het opstellen van de visie. In het Reconstructieplan is bepaald dat de gemeenten de bestemmingsplannen wijzigen voor de LOG's, zodat de intensieve veehouderij zich daar kan vestigen. Oost Gelre en Berkelland hebben ervoor gekozen om eerst een ruimtelijke visie op de LOG's te maken en pas daarna een regeling in het bestemmingsplan op te nemen.

Visie op intensieve veehouderij
Niet elke plek in het LOG is geschikt voor de vestiging van intensieve veehouderij. Zo zijn er beperkingen vanuit onder andere milieu, landschap en infrastructuur. In de visie wordt aangegeven waar en op welke wijze de intensieve veehouderij zich in het LOG mag vestigen en/of uitbreiden.

Ter inzage
De vastgestelde Ruimtelijke Visie op de Landbouwontwikkelingsgebieden Berkelland en Oost Gelre en de inspraaknota liggen vanaf vrijdag 14 november 2008 ter inzage bij de centrale balie van het gemeentehuis, Varsseveldseweg 2 in Lichtenvoorde. De documenten zijn ook te bekijken op de gemeentelijke website www.oostgelre.nl (onder het kopje bestuur en organisatie - Beleidsnota's en beleidsregels). Het besluit treedt in werking op 14 november 2008.

Noot aan de redactie
Vragen over de inhoud van dit persbericht kunt u stellen aan afd. Communicatie, Brandt Keegstra, telefoon 0544 - 393552.


-----------------------
VERTROUWELIJK


---- --