Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 18 november 2008.

"LEIDERS LEREN, MET VALLEN EN WEER OPSTAAN"

"Leiders leren". Dat is de titel van een recent onderzoek dat gevoerd werd door Jeroen Seegers, Practice Leader Benelux bij Right Management. Zij leren met vallen en weer opstaan, dat wel. Veertig topmanagers van een grote internationaal opererende onderneming verleenden hun medewerking aan dit onderzoek.

Leiderschap en leiderschapsontwikkeling zijn altijd belangrijke thema's geweest binnen het domein van de personeelswetenschappen, maar vaak gaat het dan om leidinggevenden in lagere echelons van de organisatie. De onderzoeksgroep waar Jeroen Seegers mee samenwerkte, bestond uit managers in de hoogste bestuurslaag.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek zijn dat niet de leerstijl leidend is bij leren, maar wel persoonlijkheid. Het gaat daarbij om de wijze waarop persoonlijkheidsfacetten met elkaar "in balans" zijn, elkaar als het ware weten te compenseren, in een complexe interactie tussen persoonlijkheidsfacetten, leerstijl én leermogelijkheden. In de praktijk betekent dit dat leer- en coachingprogramma's voor leiders vooral gericht moeten zijn op reflectie en op de dagelijkse werkpraktijk van de leider.

Al voordat Seegers' onderzoek was afgerond, had Right Management een aangepast leiderschapsprogramma ontwikkeld. Daarin krijgen managers gedurende twee dagen de gelegenheid te reflecteren op hun werkervaringen als leider en krijgen ze hierover feedback. "De uitkomsten van het onderzoek bevestigen de juistheid van die koerswijziging", zegt Jeroen Seegers. "Managers zeggen dat ze nog nooit zo over hun werk hebben gepraat en nagedacht. Door het onderzoek hebben we wel het natraject wat aangepast. Steun door een mentor binnen het bedrijf en een outside coach is belangrijker dan we hadden gedacht." stelt hij nog.

Met dit opmerkelijke proefschrift promoveert Jeroen Seegers op 17 november aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De handelseditie van het proefschrift verschijnt begin 2009 bij uitgeverij Van Gorcum onder de titel: 'Leiders Leren'.


* Over Right Management
Right Management (www.rightmanagement.nl), onderdeel van Manpower Inc, is wereldleider in het aanbieden van geïntegreerde diensten binnen de human capital lifecycle met ondermeer activiteiten in outplacement, career management, coaching, leiderschapsontwikkeling, assessment en competentiemanagement. Right helpt haar klanten de return van hun investering in menselijk kapitaal te maximaliseren, terwijl ze de medewerkers bijstaan om hun volle potentieel te bereiken.


* Perscontact
c/o VO communication Press & Pr
Thérèse van Bellinghen :
Tel : 02/ 290 31 07 - tvanbellinghen@vocommunication.com