DigiNotar introduceert MobilePKI


Veel interesse tijdens vakbeurs Infosecurity.nl

BEVERWIJK, 20081117 -- DigiNotar heeft tijdens Infosecurity.nl op 12 en 13 november jl. in de Jaarbeurs in Utrecht de mogelijkheden van MobilePKI gepresenteerd. Met MobilePKI van DigiNotar kan de mobiele telefoon als online identificatiemiddel gebruikt worden voor authenticatie en het zetten van een rechtsgeldige elektronische handtekening.

Tijdens de lezingen gedurende de twee dagen en ook in de stand van DigiNotar, konden de meer dan 8000 bezoekers kennis maken met MobilePKI. "Al vele jaren levert DigiNotar USB tokens en smartcards voor de elektronische handtekening, het is mooi dat we daar nu een populair middel als de mobiele telefoon aan toe kunnen voegen. Dit is een belangrijke doorbraak in het gebruik van de elektronische handtekening door bedrijfsleven, overheid en burgers" aldus Bart Willems, accountmanager bij DigiNotar.

Mobiele telefoon als identiteitsbewijs
Het gebruik van de mobiele telefoon wordt steeds multifunctioneler. De mobiele telefoon is niet meer alleen om mee te bellen, maar ook om foto's te maken, online radio te luisteren, muziek af te spelen of toegang te krijgen tot het internet. Met MobilePKI van DigiNotar kan met de mobiele telefoon nu ook een elektronische handtekening zetten die net zo betrouwbaar is als een geschreven handtekening en kan de telefoon gebruikt worden als middel om in te loggen bij diverse online diensten en zelfs om betalingen en transacties te regelen.

Hoe werkt het
De mobiele telefoon wordt uitgerust met een speciale simkaart met daarop extra functies voor authenticatie en ondertekening. In het veilige gedeelte van de telefoon wordt een digitaal certificaat geplaatst. Dit certificaat is het digitale identiteitsbewijs. Hiermee kan men een digitale handtekening plaatsen, toegang regelen en transacties of betalingen bevestigen.
Uniek aan Mobile PKI is het gebruikersgemak en de gebruiksvriendelijkheid. Het is toepasbaar op iedere willekeurige telefoon en het niet nodig om speciale hard- en software te installeren.

Rechtsgeldige handtekening
Op elke simkaart wordt een zogenaamd gekwalificeerd digitaal certificaat geplaatst welke voldoet aan de Wet Elektronische Handtekening die in mei 2003 van kracht is. Dit maakt het MobilePKI dus ook geschikt voor de zware eisen die PKIoverheid in Nederland hieraan stelt. De geplaatste handtekening heeft daardoor binnen de Europese Unie dezelfde rechtgevolgen heeft als een handgeschreven handtekening.

Voor wie
Mobile PKI is van toepassing voor medewerkers van organisaties voor o.a. toegang tot medische gegevens, aandelenportefeuille, online bankgegevens en voor het ontsluiten van thuiswerkers als ook voor het rechtsgeldig ondertekenen van documenten en transacties. Mobile PKI is eveneens geschikt voor het ontsluiten van consumentendienstverlening, zoals online aankopen doen en opdrachtbevestiging.





Ingezonden persbericht