Centrum voor Wiskunde en Informatica

Centrum Wiskunde & Informatica - Amsterdam

PERSBERICHT
14 november 2008/19

Twintig jaar internet in Europa

Op maandag 17 november is het precies twintig jaar geleden dat Nederland als eerste land in Europa werd aangesloten op het internet. Die dag, om half drie 's middags, ontving systeembeheerder Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam het nu historische e-mailtje waarin stond dat het CWI - als eerste instelling buiten

Amerika - officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch

computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet. Op www.cwi.nl/20jaarinternet vertelt Beertema over deze gebeurtenis.

Na jaren van voorbereiding lukte het Beertema en zijn collega's om toegang te krijgen tot het toen nog Amerikaanse internet. Dit was onder andere te danken aan goede contacten in de kleine netwerkwereld van destijds. De Amerikaanse internetpionier Rick Adams was Beertema's voornaamste ingang bij NSFnet. Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas veel later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd het belangrijkste internetknooppunt tussen Europa en de VS.

Het knooppunt is later onder de naam Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) verdergegaan. Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Science Park Amsterdam, waar ook het CWI is gevestigd. Voor zijn werk ontving Beertema in 1999 de eerste koninklijke onderscheiding ooit aan een internetpionier uitgereikt: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Het CWI staat aan de wieg van veel innovaties, waarvan internet in Europa een voorbeeld is. Het is sinds 1946 het onderzoeksinstituut voor wiskunde en informatica in Nederland. Het instituut heeft een sterke internationale positie, met hooggekwalificeerde wetenschappers. Zij doen zowel fundamenteel als toegepast onderzoek. De resultaten ervan worden overgedragen aan maatschappij en bedrijfsleven.