Raad van State


7 uitspraken gevonden

1. 200700614/1
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008 rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Zuid-Holland (Bestemmingsplan "Oostvlietpolder" van de gemeente Leiden) van Zuid-Holland van het bestemmingsplan "Oostvlietpolder" van de gemeente Leiden. Het plan heeft betrekking op de Oostvlietpolder en de naastgelegen Hofpolder. Het gebied wordt momenteel hoofdzakelijk gebruikt als grasland voor melkrundveehouderijen. Het plan voorziet in de aanleg van een bedrijventerrein van ongeveer 35 hectare. Dit moet komen te liggen langs de Europaweg en gedeeltelijk langs de rijksweg A4. Onder meer de Vereniging Vrienden Oostvlietpolder, de Stichting Belangenbehartiging Oostvlietpolder, Recreatiecentrum Vlietland en de Vereniging Bewoners Vrouwenweg uit Leiden zijn tegen het goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden onder meer dat de noodzaak voor de aanleg van het bedrijventerrein niet is aangetoond en dat het in strijd is met het streekplan. Verder vinden zij dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit en naar de doorstroming van verkeer in het gebied. Volgens hen is in de onderzoeken van een te lage verkeersintensiteit uitgegaan. Deze zaak is door de Raad van State twee keer op zitting behandeld. Na de eerste zitting, op dinsdag 1 april van dit jaar, bleef onduidelijkheid bestaan over de prognoses van de verkeerstoename op de Europaweg en de daarmee samenhangende gevolgen voor de luchtkwaliteit. Naar aanleiding hiervan heeft de Raad van State vervolgens op 7 augustus jl. een tweede zitting gehouden. De Raad van State vernietigde in een eerdere procedure een vorig goedkeuringsbesluit van de provincie over het bestemmingsplan "Oostvlietpolder". Deze uitspraak van 20 april 2005 is onder zaaknummer 200406300/1 te vinden op de deze site.
2. 200708482/1
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008 rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Kernenergiewet (Vergunning Urenco voor uitbreiding uraniumverrijkingsfabrieken Almelo)
Uitspraak over de vergunning die de ministers van VROM, EZ en SZW op grond van de Kernenergiewet en de Wet milieubeheer hebben verleend aan Urenco Nederland B.V. voor het uitbreiden van haar uraniumverrijkingsfabrieken in Almelo. Greenpeace Nederland is tegen de vergunning in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de minister beter had moeten motiveren waarom de fabriek mag worden uitgebreid gelet op de milieugevolgen daarvan. Verder vreest zij dat Urenco te weinig opslagcapaciteit heeft voor het verarmd uranium (dat ontstaat bij het verrijken van uranium) als de transporten naar Rusland worden stopgezet. Ook de hoeveelheid straling buiten het terrein van Urenco is volgens haar te hoog. Bovendien kunnen er volgens Greenpeace meer maatregelen worden getroffen om de straling van het verarmd uranium dat op het buitenterrein wordt opgeslagen, te beperken. De zaak is op 28 oktober van dit jaar op zitting behandeld.

3. 200708684/1
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008 rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Grondwaterwet inhoudsindicatie:

(Vergunning bedrijf Groningen voor grondwateronttrekking op winveld Onnen)
Uitspraak over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen op grond van de Grondwaterwet heeft verleend aan het Waterbedrijf Groningen voor het ontrekken van grondwater op het winveld Onnen. Het gaat om bijna 20 miljoen m3 grondwater dat wordt gewonnen voor de drinkwatervoorziening. De aanleiding voor deze vergunning is dat het gebied waarin de winputten zijn gesitueerd gedeeltelijk is aangewezen als noodbergingsgebied voor hoog water. Dit betekent dat bijna alle winputten onder water komen te staan als er veel water wordt ingelaten voor noodberging. Bij de vergunningaanvraag zijn de effecten van drie alternatieve winsituaties onderzocht. Aangevraagd is uiteindelijk het voorkeursalternatief. Dat is ook wat het college heeft vergund. De stichting Milieufederatie Groningen is het niet met de vergunning eens. Zij vindt dat het college beter had moeten motiveren waarom voor het voorkeursalternatief is gekozen in plaats van het meest milieuvriendelijke alternatief. De provincie zou handelen in strijd met het Provinciale Omgevingsplan (POP), waarin staat dat de nadelige effecten van grondwaterwinning op de omgeving moeten worden geminimaliseerd. Ook stelt de milieufederatie dat de keuze voor het voorkeursalternatief is strijd is met afspraken in het Raamconvenant Hunze en Drentse Aa. De zaak is op 2 oktober jl. op zitting behandeld.

4. 200800815/1
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008
proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Vrijstelling bestemmingsplan gebruik
(Vrijstelling voor loods en stalling optochtwagens in Heeze) Uitspraak over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Heeze-Leende heeft verleend voor de plaatsing van een loods en de stalling van onder meer optochtwagens en andere materialen aan de Heipoldersstraat in Heeze. De loods wordt gebruikt voor de Brabantse Dag. Een omwonende is het niet eens met de vergunning. Hij vreest voor verkeers- en geluidsoverlast door het in- en uitrijden van de wagens. Deze activiteiten nemen volgens hem meer tijd in beslag dan waarvan is uitgegaan bij het verlenen van de vrijstelling. De rechtbank in Den Bosch heeft de omwonende in een eerder beroep in december 2007 in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank had het college zijn belangen bij het besluit moeten betrekken. De omwonende vindt echter dat de rechtbank hem ook op andere punten in het gelijk had moeten stellen en is daarom in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zaak is op 3 oktober jl. op zitting behandeld.

5. 200801909/1
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008 rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom (Dwangsom voor Hema vanwege magazijnverkoop in Americahal Apeldoorn) Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn heeft opgelegd aan de Hema om te voorkomen dat een zogenoemde 'magazijnverkoop' van de Hema in december 2006 plaatsvond in de Americahal in Apeldoorn. Volgens het gemeentebestuur is de magazijnverkoop in strijd met het bestemmingsplan, omdat detailhandel daar niet is toegestaan. Onder meer het Apeldoorns Congres- en Evenementencentrum - eigenaar van de Americahal - en de Hema zijn het niet met de dwangsom eens. Zij vinden dat zij op grond van beleid van de gemeente ervan mochten uitgaan dat in de hal evenementen zoals de magazijnverkoop mogen plaatsvinden. Daarom zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Zutphen verklaarde in maart 2008 hun eerdere beroep ongegrond. De zaak is op 13 oktober jl. op zitting behandeld. Zie ook de uitspraak met zaaknummer 200802348/1 die eveneens op 19 november a.s. openbaar wordt gemaakt. Die zaak gaat over een dwangsom die het college heeft opgelegd vanwege een kerstmarkt die het congres- en evenementencentrum in december 2006 in de Americahal organiseerde. Onder meer de Hema deed daaraan mee. Ook deze kerstmarkt is volgens het gemeentebestuur in strijd met het bestemmingsplan.

6. 200802891/1
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - enkelvoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Overijssel inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Oosterenk-Stadioncomplex" van de gemeente Zwolle) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel van het bestemmingsplan "Oosterenk-Stadioncomplex" van de gemeente Zwolle. Het plan voorziet in de nieuwbouw van een voetbalstadion voor FC Zwolle met daarbij commerciële ruimten. Verder maakt het plan de komst van een nieuwe discotheek/partycentrum in het complex mogelijk. Een aantal omwonenden is het niet eens met het goedkeuringsbesluit en is in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen past de discotheek niet in hun rustige woonwijk. De omwonenden, die langs de doorgaande routes van en naar het complex wonen, vrezen voor overlast van jongeren. Verder zijn zij bang dat er meer 'discotheekachtige' activiteiten plaatsvinden op andere dagen dan de 50 dagen die in het bestemmingsplan zijn toegestaan. De zaak is op 13 oktober van dit jaar op zitting behandeld.

7. 200804090/1 en andere nummers
datum van uitspraak: woensdag 19 november 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 3 - Eerste aanleg - Ziekenhuiszaken (Voorschrift Minister van Volksgezondheid voor toelating zorginstellingen)
Uitspraak over een nieuw voorschrift dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft verbonden aan de toelating van zorginstellingen. Deze zogenoemde toelating is vereist voor reguliere zorginstellingen om zorg te mogen verlenen en kosten te kunnen declareren bij ziektekostenverzekeraars. Het gaat om alle zorginstellingen in Nederland die geen winstoogmerk hebben en met publieke middelen worden gefinancierd. Het nieuwe voorschrift houdt in dat de zorginstellingen verplicht zijn de waarde van hun grootschalige gebouwen te bestemmen voor de zorg. De minister wil met het voorschrift voorkomen dat zorginstellingen door middel van bepaalde financiële constructies de waarde van de gebouwen aanwenden voor andere doeleinden. De zorginstellingen die het betreft zijn het niet eens met het voorschrift. In totaal hebben 235 van hen beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat het voorschrift in strijd is met Europese regels en met het vrije verkeer van diensten en kapitaal. Ook vinden zij dat de wettelijke basis voor het voorschrift ontbreekt en voeren ze aan dat zij niet op winst zijn gericht en dat zich nog geen enkel voorbeeld heeft voorgedaan van een constructie als waar de minister bang voor is. Alle 235 zaken, die inhoudelijk grotendeels eensluidend zijn, zijn op 16 oktober van dit jaar op zitting behandeld. De zaaknummers van alle zaken zijn onderaan deze uitspraak te vinden.