Philips

Parkinson met diepe hersenstimulatie (zgn. hers en-pacemakers) minder belastend te maken voor patiënt en arts
Mime-Version: 1.0

Message-Id:

Persinformatie

17 november 2008

Philips en NeuroNexus gaan gezamenlijk onderzoek doen om behandeling Parkinson met diepe hersenstimulatie minder belastend te maken voor patiënt en arts

Eindhoven - NeuroNexus Technologies en Philips hebben vandaag aangekondigd dat ze een gezamenlijke onderzoeksovereenkomst hebben ondertekend voor de ontwikkeling van apparatuur van de volgende generatie voor diepe hersenstimulatie (DBS), gericht op verbetering van de behandeling van neurologische en psychische aandoeningen. Philips Research gaat zijn brede ervaring op het gebied van micro-elektronica, signaalverwerking en het ontwerp en de miniaturisatie van ultra-lowpower-systemen combineren met de expertise van NeuroNexus Technologies op het gebied van het ontwerpen en vervaardigen van elektroden op microniveau. De twee bedrijven willen aantonen dat het technisch haalbaar is om uitgebreid programmeerbare en MRI-veilige systemen voor diepe hersenstimulatie te ontwikkelen. Het onderzoek zal zich aanvankelijk richten op de functionele eisen waaraan een systeem voor diepe hersenstimulatie moet voldoen bij de behandeling van de ziekte van Parkinson. Dit is een degeneratieve aandoening van het centrale zenuwstelsel die de motorische vaardigheden en het spraakvermogen aantast, waardoor de kwaliteit van leven gestaag afneemt. Recente publicaties duiden erop dat diepe hersenstimulatie ook geschikt kan zijn voor de behandeling van klinische depressie en andere psychische aandoeningen.

Voortgeschreden vormen van de ziekte van Parkinson worden steeds vaker behandeld met diepe hersenstimulatie, een techniek die berust op de implantatie van een medisch apparaat: deze "hersenpacemaker" zendt elektrische prikkels naar specifieke delen van de hersenen van de patiënt, via permanent ingebrachte elektroden. De controle-eenheid van de pacemaker wordt doorgaans in de borst- of buikholte van de patiënt geïmplanteerd; deze zogeheten neurostimulator is via een elektrode onderhuids met de elektrode in de hersenen verbonden. Met de momenteel beschikbare technieken is weliswaar effectieve behandeling van veel patiënten mogelijk, maar deze technieken hebben wel degelijk hun beperkingen.

"Diepe hersenstimulatie in zijn huidige vorm is in diverse opzichten belastend voor de patiënt en de arts: implantatie vereist een langdurige operatieve procedure waarbij zowel neurochirurgen als neurologen betrokken zijn. Na de operatie moeten de neurologen exact de juiste stimulatieparameters instellen, een moeizame procedure. Pas daarna mag de patiënt naar huis. Op langere termijn kunnen er bijvoorbeeld ruggenmergproblemen bij patiënten ontstaan, wat nader MRI-onderzoek noodzakelijk maakt. Bij de huidige implantaten is een MRI-scan evenwel niet uitvoerbaar, als gevolg van de materialen die zijn gebruikt bij de vervaardiging van DBS-elektroden en de stimulatoren," licht prof. Maximilian Mehdorn toe. Hij is hoofd van de afdeling Neurochirurgie aan de Christian-Albrechts Universiteit in Kiel, Duitsland.

Het gezamenlijk onderzoeksproject wil inspelen op deze klinische behoeften en daarbij de Philips-expertise op het gebied van medische beeldvormende technieken en operatieve planning inzetten. Het uiteindelijke doel is de implantatieprocedure te vereenvoudigen en de operatieve procedure te verkorten. Bovendien zal Philips het hele implantaat geschikt maken voor MRI-scans, zodat patiënten met een dergelijk implantaat niet worden uitgesloten van MRI-onderzoek. NeuroNexus Technologies heeft een wereldwijde reputatie hoog te houden op het gebied van neurale micro-elektroden, en levert onmisbare technologieën en expertise voor innovatieve vormen van hersenstimulatie.

"Nu neurowetenschappers steeds meer inzicht verkrijgen in de taal van de hersenen, en ze inmiddels neurologische aandoeningen kunnen behandelen met geavanceerde technieken voor elektrische stimulatie, groeit de behoefte aan een nieuwe generatie DBS-systemen voor een flexibelere behandeling op maat," aldus Daryl Kipke, CEO van NeuroNexus Technologies. "Dankzij onze unieke microtechnologie voor implanteerbare elektroden en de integratie-expertise van Philips Research zijn we uitstekend toegerust om een grote stap voorwaarts te zetten als het gaat om technologieën die neurologen en neurochirurgen kunnen helpen de behandeling van patiënten te verbeteren."

"Door een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van MRI-compatibele systemen voor diepe hersenstimulatie hopen wij ooit de DBS-technologie te kunnen koppelen aan onze functiegerichte beeldvormende technieken, interventies op geleide van beeldvorming en planningsfunctionaliteit voor behandelingen. Zo kunnen we dan een compleet geïntegreerd pakket voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen aanbieden," zegt Henk van Houten, senior vice-president van Philips Research, tevens hoofd van het Healthcare-onderzoeksprogramma. "Dit is wederom een voorbeeld van hoe de patiënt kan profiteren van de synthese tussen diepgaande klinische kennis en technologische expertise op wereldniveau."

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Joost Maltha
Philips Communicatie
Tel.: +31 40 27 80125
Mobiel: +31 6 10558116
E-mail: joost.maltha@philips.com

About Royal Philips Electronics
Royal Philips Electronics of the Netherlands (NYSE: PHG, AEX: PHI) is a diversified Health and Well-being company, focused on improving people's lives through timely innovations. As a world leader in healthcare, lifestyle and lighting, Philips integrates technologies and design into people-centric solutions, based on fundamental customer insights and the brand promise of "sense and simplicity". Headquartered in the Netherlands, Philips employs approximately 128,000 employees in more than 60 countries worldwide. With sales of EUR 27 billion in 2007, the company is a market leader in cardiac care, acute care and home healthcare, energy efficient lighting solutions and new lighting applications, as well as lifestyle products for personal well-being and pleasure with strong leadership positions in flat TV, male shaving and grooming, portable entertainment and oral healthcare. News from Philips is located at www.philips.com/newscenter.

About NeuroNexus Technologies, Inc.
NeuroNexus Technologies, Inc. is a dynamic neurotechnology company providing advanced brain interface devices for neurological and scientific applications. The company's proprietary technology enables placement of sophisticated microelectronic and fluidic components on the surface of miniaturized brain probes that can be used to "map" brain function, to record or transmit information, to stimulate or modulate functions in specific regions where the brain's natural abilities to do so are compromised, or even to deliver drugs to precisely where they are needed. NeuroNexus is a leader in transforming ideas to technologies and technologies to innovative products by working at the leading-edge of science, technology, and clinical applications. NeuroNexus is based in Ann Arbor, Michigan USA. Additional information is located at www.NeuroNexusTech.com