Ingezonden persbericht


Persbericht 17 november 2008

Veel nieuws voor 3FM Serious Request 2008

Luisteraar krijgt één nacht toegang tot het Glazen Huis

Lespakket voor scholieren over stille ramp

De deur van het Glazen Huis bleef tot nu toe gesloten voor de 3FM luisteraar. Dit jaar opent die deur zich één maal voor een 3FM luisteraar op 19 december. Daar moet wel een prestatie tegenover staan. Deze luisteraar moet in de weken voorafgaande aan 3FM Serious Request een succesvolle inzamelingsactie op poten zetten. De beloning is een nachtje slapen in het Glazen Huis in Breda. 3FM Serious Request staat dit jaar in het teken van vluchtelingenhulp.

SchoolTV ontwikkelde in samenwerking met het Rode Kruis en 3FM een lespakket voor middelbare scholieren en dit jaar worden de toekomstige bewoners van het Glazen Huis niet gekozen.

Een vluchteling is NERGENS zonder jouw hulp

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich dit jaar voor de vijfde keer samen met het Rode Kruis in voor een stille ramp. In 2008 vraagt 3FM Serious Request aandacht voor hulp aan vluchtelingen. Door de vele rampen en conflicten die overal ter wereld in omvang en aantal toenemen, neemt ook het aantal vluchtelingen toe. Het resultaat: 36 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Zonder hulp hebben ze geen eten, geen dak boven hun hoofd, geen toegang tot water of medische zorg. Het Rode Kruis helpt vluchtelingen wereldwijd met een veilig onderkomen, voedsel, medische hulp, schoon drinkwater. Ook zorgt het Rode Kruis ervoor dat mensen weer een nieuw bestaan kunnen opbouwen als ze terug naar huis gaan. De organisatie voorziet de bevolking van bouwmaterialen om verwoeste woongebieden weer leefbaar te maken. Het Rode Kruis kan als neutrale organisatie hulp verlenen in gebieden die voor andere organisaties niet toegankelijk zijn en zo de meest kwetsbare mensen bereiken. Waar ook ter wereld, het Rode Kruis helpt direct. Geld storten kan direct op giro: 22744 onder vermelding van Serious Request.

De 3 dj's

De komende drie weken wordt bekend gemaakt welke 3FM dj's dit jaar vanuit het Glazen Huis de luisteraars gaan bedienen. Op maandag 24 november krijgt de eerste 3FM dj tijdens het eigen programma te horen dat hij of zij het Glazen Huis in gaat. De dj moet op dat moment sleutels, telefoon en geld inleveren en wordt op de vlucht gejaagd. Verdreven van huis en studio leeft hij of zij 24 uur als vluchteling zonder zekerheid, zonder veiligheid. Op maandag 1 december en 8 december worden de 2e en 3e dj op de vlucht gejaagd.

Luisteraar logeert in het Glazen Huis

Elk jaar weet 3FM Serious Request mensen in het land aan te zetten tot verrassende acties. Dit jaar wordt het initiatief met de meeste potentie door 3FM beloond. Luisteraars worden opgeroepen ideeën voor actie aan te melden op de website: 3fm.nl/komzelfinactie. Hoe meer steun je voor jouw haalbare initiatief weet te krijgen, hoe meer kans je maakt op een overnachting in het Glazen Huis. Een unieke kans voor de luisteraars om te ervaren wat de dj's doormaken.

Huwelijk en koptelefoonconcert

Bestaande elementen van de actie krijgen nieuwe invulling. Op maandag 22 december verzorgt Jan Smit vanuit het Glazen Huis een koptelefoonconcert. Alleen de mensen die via de 3FM site een koptelefoon weten te scoren, kunnen van het optreden genieten. Televisiepresentator Robert ten Brink treedt dinsdag 23 december voor de Gemeente Breda eenmalig op als bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand. In deze functie sluit hij die dag het huwelijk in het Glazen Huis. De opbrengst van het complete huwelijksarrangement, dat een belangrijk veilingitem is op de speciale Serious Request veiling op eBay, is voor het Rode Kruis.

3FM Serious Request cross-mediaal

3FM Serious Request is van 19 tot en met 24 december 134 uur non-stop live te beluisteren via 3FM en 3FM.nl. Sander Lantinga en Sophie Hilbrand presenteren op televisie dagelijks de 3FM Serious Request Update, een live programma in de vooravond bij BNN/NOS op 3. Op 24 december van 19.30 tot 20.23 uur is de grote finale te zien bij BNN/NOS op 3.

De livecast van 3FM Serious Request is overdag te volgen op Nederland 1 en 's nachts op Nederland 3. Het digitale themakanaal 101 van BNN zendt de livecast 24 uur per dag uit, evenals de etalagekanalen van kabelmaatschappijen. Wanneer je geen televisie in de buurt hebt, is de livecast te bekijken via 3fm.nl, hyves.nl en op je mobiel!

SchoolTV

School TV en 3FM willen scholieren in het voortgezet onderwijs actief betrekken bij de vluchtelingenproblematiek. Niet alleen tijdens 3FM Serious Request, maar ook ervoor. Met actueel lesmateriaal van het Rode Kruis geeft SchoolTV inzicht in de problematiek. Zo krijgen docenten de mogelijkheid om het thema 'vluchtelingen' te behandelen in de klas. Het lesmateriaal is vanaf 18 november gratis te downloaden. www.eigenwijzer.nl/seriousrequest)

Internationale uitbreiding

VRT België gaat met hun versie van het evenement 'Music for Life' de derde editie in. Het Vlaamse Glazen Huis verhuist dit jaar van Leuven naar Gent. Ook staat er dit jaar een Glazen Huis in Malmö, Zweden. Het Zweedse SVT (Swedish Television) en P3 (Swedish Radio) sluiten zich dus aan bij de actie.

3FM Serious Request

Met 3FM SERIOUS REQUEST zet 3FM zich jaarlijks samen met het Rode Kruis in voor een stille ramp. In de week voorafgaand aan de kerstdagen sluiten drie dj's van 3FM zich zes dagen lang op in een glazen studio. Zij eten die dagen niets en maken 24 uur per dag live radio en televisie. Het publiek kan tegen betaling verzoeknummers aanvragen en wordt uitgebreid geïnformeerd over de actie.

Vorig jaar haalde 3FM Serious Request 5,2 miljoen euro op voor schoon drinkwater wereldwijd. In 2007 beleefden 10,3 miljoen Nederlanders de actie via radio, televisie en internet. Vanaf 2006 sluit Studio Brussel zich aan bij de actie. In 2008 staat er ook een Glazen Huis in Zweden. Het evenement 3FM Serious Request werd onlangs bekroond met de publieksprijs van Nederland "het Gouden Radio Oortje" en een prestigieuze internationale "AIB Award".

Voor meer informatie: www.3fm.nl