Ingezonden persbericht


HET GROENE SPOOR WINT DE NATUUR- EN MILIEUPRIJS UTRECHT

Wij zijn er trots op De NATUUR EN MILIEUPRIJS UTRECHT gewonnen te hebben in de categorie vernieuwende projecten. Het uitzetten van de wandelroute met kinderen uit de wijk Soesterkwartier en hun ouders was als actie genomineerd en kreeg afgelopen vrijdag 14 november een cheque van 500 euro, een informatiepakket en een prachtig bloemenboeket overhandigd door de onafhankelijke jury. Hieronder het juryrapport met een korte toelichting op Het Groene Spoor.

Uitzetten van een groene wandelroute
De week van de wagenwerkplaats startte op donderdag 29 mei met de startmanifestatie van de werkgroep Groene Ruimte. Hoogtepunt was de opening van de proefroute van Het Groene Spoor. Dit moet een avontuurlijke route worden, verweven in de groene ruimtes van de Wagenwerkplaats. Het Groene Spoor vormt straks een verbinding tussen het buitengebied, de dierentuin, NS en het Eemcentrum. In dit Unieke project werken de publieke, private en particuliere sector samen aan een invulling voor de groene buitenruimte van de Wagenwerkplaats in aansluiting op de openbare ruimte van de gemeente Amersfoort. Lokale wensen van bewonersgroepen komen samen met grotere ambities op het niveau van de stad, de regio of zelfs het hele land. Voor de paaltjesroute van het Groene Spoor is het reizen als uitgangspunt genomen. Het zich verplaatsen van de oude Amersfoortse binnenstad, via het woon-werkgebied van het Soesterkwartier en de Wagenwerkplaats naar de rustige natuur van Bos Birkhoven Bokkeduinen. Maar ook in mentale zin zijn mensen voortdurend op reis. De hersenen staan nooit stil en zijn voortdurend bezig met het verleden en de toekomst, maar de hersenen staan weinig stil bij het heden. Gebieden in de stad, zoals Het Groene Spoor die wil ontwikkelen, vormen een tegenwicht aan de jachtige effectieve samenleving. In deze gebieden kunnen mensen elkaar ontmoeten, met elkaar spelen of ontspannen in een omgeving met natuurlijke elementen en stilstaan bij wat er gaande is. De wandelroute is 21 mei 2008 uitgezet met 70 bewoners van het Soesterkwartier.

De kracht van dit project vond de jury de enorme verbindende waarde met allerlei andere culturele, natuur en milieu aspecten. Het feit dat het om binnenstedelijk groen gaat en nieuwe natuur sprak de jury enorm aan. Het gaat in dit geval niet om behouden van bestaande natuur, maar het maken van nieuwe natuur. En daarnaast richt men zich op een brede groep. Het project getuigt van visie, creativiteit en lef en gaat de grenzen van bevlogenheid voorbij.

Eerder dit jaar ontving Het Groene Spoor een cheque van 5000 euro van wethouder Hans van Daalen. Dit bedrag zal besteed worden aan Het Groene Spoorboekje. De 500 euro van de Natuur en Milieuprijs zal meegenomen worden in een dekkingsplan voor natuurspeelaanleidingen die op de route van Het Groene Spoor in de toekomst vorm moeten gaan krijgen.

ZIE voor meer INFORMATIE over de natuur en milieuprijs www.ivn.nl/utrecht en voor meer informatie over het Groene Spoor de onlangs gelanceerde eenvoudige website: www.hetgroenespoor.nl

met vriendelijke groeten,

Magda Bannink
06 24421893