KPN NV

Huiskamer meest favoriete surfplek in huis

Den Haag, 17-11-08

Bijna twee derde van de internetgebruikers heeft tegenwoordig thuis de beschikking over twee of meer computers met een internetaansluiting. De populairste plek om thuis te internetten is de huiskamer (55%), gevolgd door de studeer-/werkkamer (36%). Dit blijkt uit onderzoek1 van KPN Internet naar internetgebruik en -rituelen van Nederlanders. 91% van de Nederlanders geeft aan internet (heel) belangrijk te vinden. Een kwart van de Nederlanders maakt zelfs direct na het ontwaken verbinding met internet.

Eerst online, daarna pas ontbijt
Een kwart van de Nederlandse internetgebruikers maakt direct na het ontwaken verbinding met internet. Het meest (41%) geeft men aan internet aan te hebben staan gedurende de periode dat men thuis is, 21% zelfs gedurende de hele dag. Bijna tweederde (63%) geeft aan internet belangrijk te vinden omdat ze overal en altijd in contact kunnen staan met iedereen. Hiermee lijkt internet, net zoals de mobiele telefoon, een middel geworden om dag en nacht met de buitenwereld verbonden te blijven. Ruim een derde (36%) van de surfers geeft aan alleen verbinding te maken op momenten dat ze het écht nodig hebben. Thuiskomen van werk of studie wordt door 23% aangegeven als het moment om thuis online te gaan.

Vechten om internet niet nodig
Thuis vechten om een computer met internetaansluiting hoeft niet. Bijna twee derde van de Nederlandse internetgebruikers heeft thuis de beschikking over twee of meer computers met internet. Daarbij geldt: hoe groter het huishouden, des te meer aansluitingen. Bijna vier op de tien internetters hebben thuis een gezamenlijke computer met internet. In 42% van de huishoudens heeft ieder een eigen computer. In huishoudens zonder kinderen en huishoudens met jonge kinderen wordt significant vaker een computer met internet gedeeld, in huishoudens met oudere kinderen werkt dit minder goed.

Snel surfen
Zeven op de tien internetgebruikers is tevreden met de huidige internetsnelheid thuis. Als de snelheid toch (te) laag is, dan kiest 45% voor het afsluiten van andere programma's of vensters, 28% voor het opnieuw opstarten van de computer, 26% voor het opnieuw verbinding maken en nog eens 26% voor het definitief verwijderen van nooit gebruikte programma's. Een kwart (27%) geeft aan niets te doen als de internetsnelheid te laag is. Ruim de helft zou het handig vinden om de internetsnelheid op ieder moment naar boven of beneden bij te kunnen stellen. KPN biedt mensen die mogelijkheid. Met Internet van KPN kan je elke maand je internetabonnement aanpassen, onbeperkt naar boven of naar beneden. Zo heb je altijd de snelheid die past bij je gebruik en betaal je nooit teveel. Daarnaast biedt KPN sinds kort Direct Online, hiermee kunnen klanten al online voordat hun internetaansluiting thuis geïnstalleerd is, dit om in te spelen op de behoefte om altijd online te kunnen zijn. Nederlanders hoeven het laatste nieuws, de laatste krabbel en mails dus niet meer te missen.

Voor meer informatie over de abonnementen van Internet van KPN, kijkt u op kpn.com/internet

1Online onderzoek uitgevoerd onder 669 Nederlanders vanaf 18 jaar, september 2008