KPN NV

Internetgebruik: mannen daten, vrouwen gamen

Den Haag, 17-11-08

KPN onderzoekt internetrituelen van de Nederlander

Vrouwen typeren zichzelf als internetter vooral als sociale online netwerkers. Mannen als online nieuwsjunks. Opmerkelijk is dat vrouwen meer gamen dan mannen. Dit blijkt uit onderzoek1 van KPN Internet naar internetgebruik en -rituelen van Nederlanders. 91% van de Nederlanders geeft aan internet (heel) belangrijk te vinden. Een dag zonder internet is een dag niet geleefd, zo stelt 8%.

Van online netwerker tot nieuwsjunk
Bijna een derde van de Nederlandse internetters vindt zichzelf een `sociale online netwerker'. Men is voornamelijk bezig met e-mailen, chatten, het bezoeken van sociale netwerksites (bijvoorbeeld Hyves) en online daten. Vooral jonge vrouwen typeren zichzelf als zodanig. Nog eens bijna een derde vindt zichzelf meer een `online nieuwsjunk' en bezoekt met name nieuwssites als nu.nl. Dit geldt vooral voor hoogopgeleide mannen, ouder dan 35 jaar. Deze categorie voert ook de boventoon als het gaat om het type `zakelijk online netwerker'. Dit internettype is van toepassing op bijna een tiende van alle Nederlandse internetters. Slechts 5% typeert zichzelf als een `online game addict'. Opvallend hierbij is dat vrouwen significant vaker online gamen dan mannen (44% vs. 27%). Op www.jouwinternetgebruik.nl kunnen mensen door middel van het beantwoorden van zes vragen over hun internetgebruik er nu achter komen wat voor een gebruiker ze zelf zijn.

Mannen zijn zakelijk, vrouwen sociaal
Andere opvallende verschillen in internetgebruik tussen mannen en vrouwen zijn er ook. Zo houden mannen zich vaker bezig met het bijhouden van zakelijke netwerken, het regelen van bankzaken en het zoeken van dates. Vrouwen gebruiken internet juist vaker voor het onderhouden van sociale contacten via chat, MSN en het bijhouden van sociale netwerken.

Huiskamer ideale surfplek voor vrouwen, de studeerkamer voor mannen De huiskamer is de populairste plek om te surfen (55%), vooral bij vrouwen. De studeer-/werkkamer wordt door 36% het meest gebruikt, deze plek in huis is met name favoriet bij mannen.

Snel surfen
Zeven op de tien internetgebruikers is tevreden met zijn huidige internetsnelheid thuis. Als de snelheid toch (te) laag is, dan kiest 45% voor het afsluiten van andere programma's/vensters, 28% voor het opnieuw opstarten van de computer, 26% voor het opnieuw verbinding maken en nog eens 26% voor het definitief verwijderen van nooit gebruikte programma's. Een kwart (27%) geeft aan niets te doen als de internetsnelheid te laag is.
Toch zou ruim de helft het handig vinden om de internetsnelheid op ieder moment naar boven of beneden bij te kunnen stellen. KPN biedt mensen die mogelijkheid. Met Internet van KPN kan je elke maand je internetabonnement aanpassen, onbeperkt naar boven of naar beneden. Zo heb je altijd de snelheid die past bij je gebruik en betaal je nooit teveel. Daarnaast biedt KPN sinds kort Direct Online, hiermee kunnen klanten al online voordat hun internetaansluiting thuis geïnstalleerd is, dit om in te spelen op de behoefte om altijd online te kunnen zijn. Nederlanders hoeven het laatste nieuws, de laatste krabbel en mails dus niet meer te missen.

Voor meer informatie over de abonnementen van Internet van KPN, kijkt u op kpn.com/internet

1Online onderzoek uitgevoerd onder 669 Nederlanders vanaf 18 jaar, september 2008


- Einde bericht -

Achtergrondinformatie (