KPN NV

Bijna een derde van de Nederlandse jong volwassenen1 24/7 online

Den Haag, 17-11-08

KPN onderzoekt internetrituelen van de Nederlander

21% van de Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar maakt direct na het ontwaken verbinding met internet; nog voordat ze naar het toilet gaan of koffie drinken. Bijna een derde van hen (31%) is zelfs de hele dag online. Dit blijkt uit onderzoek2 van KPN Internet naar internetgebruik en -rituelen van Nederlanders. Nederlandse jong volwassenen typeren zichzelf vooral als sociale online netwerker. Opmerkelijk is dat bijna 10% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar zichzelf als online game addict typeert.

Eerst online, daarna pas ontbijt
De helft (48%) van de ondervraagden geeft aan internet aan te hebben staan als men thuis is. Een vijfde (19%) geeft aan alleen verbinding te maken op momenten, dat het écht nodig is. Thuis komen van werk of studie wordt door 34% aangegeven als het moment om thuis online te gaan.

45% sociaal
Jonge internetters gebruiken internet significant vaker dan 35-plussers om te chatten en MSN'en (73% vs. 36%), het bijhouden van sociale netwerken zoals Hyves (72% vs. 36%), het downloaden van films (35% vs. 17%) en muziek (55% vs. 31%) en gamen (47% vs. 30%). Bijna de helft (45%) van de Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar vindt zichzelf een `sociale online netwerker'. Men is voornamelijk bezig met e-mailen, chatten, het bezoeken van sociale netwerksites als Hyves en daten. Een derde geeft aan toch iets te missen op een `internetloze' dag, zoals sociale contacten (15%). Zeven op de tien vindt internet belangrijk omdat ze daarmee overal en altijd in contact kunnen staan met iedereen. Bijna 20% van de internettende jong volwassenen vindt zichzelf meer een `online nieuwsjunk' en bezoekt vooral nieuwssites als nu.nl. 5% typeert zichzelf als `zakelijk online netwerker'.

Belangrijke bron van vermaak
Iets meer dan de helft (55%) van de Nederlanders vindt internet (heel) belangrijk omdat het een belangrijke bron van vermaak is. Dit geldt met name voor jong volwassenen (73%). Een tiende van de jonge internetters ziet zichzelf als een echte downloader van films en muziek. 8% van de Nederlandse internetjongeren typeert zichzelf als een `online gamer'. Op www.jouwinternetgebruik.nl kunnen mensen door middel van het beantwoorden van zes vragen over hun internetgebruik er nu achter komen wat voor een gebruiker ze zelf zijn.

Snel surfen
Zeven op de tien internetgebruikers is tevreden met de huidige internetsnelheid thuis, onder jongeren is dit net iets minder (67%). Als de snelheid toch (te) laag is, dan kiest 45% van de Nederlanders voor het afsluiten van andere programma's/vensters, 28% voor het opnieuw opstarten van de computer, 26% voor het opnieuw verbinding maken en nog eens 26% voor het definitief verwijderen van nooit gebruikte programma's. Een kwart (27%) geeft aan niets te doen als de internetsnelheid te laag is. Toch zou ruim de helft het handig vinden om de internetsnelheid op ieder moment naar boven of beneden bij te kunnen stellen. KPN biedt mensen die mogelijkheid. Met Internet van KPN kan je elke maand je internetabonnement aanpassen, onbeperkt naar boven of naar beneden. Zo heb je altijd de snelheid die past bij je gebruik en betaal je nooit teveel. Daarnaast biedt KPN sinds kort Direct Online, hiermee kunnen klanten al online voordat hun internetaansluiting thuis geïnstalleerd is, dit om in te spelen op de behoefte om altijd online te kunnen zijn. Nederlanders hoeven het laatste nieuws, de laatste krabbel en mails dus niet meer te missen.

Voor meer informatie over de abonnementen van Internet van KPN, kijkt u op kpn.com/internet

1Jong volwassenen: Nederlanders tussen de 18 en 35 jaar
2Online onderzoek uitgevoerd onder 669 Nederlanders vanaf 18 jaar, september 2008


- Einde bericht -

Achtergrondinformatie (