Ingezonden persbericht


SCHRIFTELIJKE VRAGEN SP GELDERLAND
SP wil meer sociaal toerisme in Gelderland

De Gelderse SP fractie heeft vragen gesteld aan het dagelijks provinciebestuur over de mogelijkheden voor mensen in de laagste inkomensgroepen om te kunnen recreeren. Gelderland zit onder het landelijk gemiddelde daar waar het gaat om het zogenaamde 'sociaal toerisme' en de SP wil dat Gelderland koploper wordt.

In heel Nederland doen recreatie-ondernemers, campinghouders en eigenaren van bungalowparken, aan "sociaal toerisme". In oktober jongstleden stond er nog een zeer lovend artikel in het vakblad Recreatie. De ondernemers stellen tijdelijk (een deel) van hun terrein open voor mensen met een smalle beurs die anders niet op vakantie zouden kunnen gaan. Zij betalen lage tot zeer lage prijzen en het verschil wordt aangevuld uit diverse fondsen.

"Je moest eens weten hoeveel mensen hier iets van hun zelfvertrouwen terug krijgen. Het hele jaar door voelen ze zich bekeken en hebben ze een negatief zelfbeeld. Hier zijn ze op hun gemak en weten zich gewaardeerd", zegt een ondernemer. "Sommigen werken mee als vrijwilliger. Ze hebben eindelijk het gevoel dat ze normaal zijn, zoals ieder ander mens."

Maatschappelijk ondernemen bestaat dus ook in de recreatie-branche. Maar sociaal toerisme vraagt ook de nodige kennis en inzet. Ondernemers kunnen daarbij wel wat steun gebruiken. Want er komt meer bij kijken dan simpel een prijsverlaging. Er moet bijvoorbeeld veel met vrijwilligers samengewerkt worden, het vereist extra organisatie en netwerken. De provincie kan hier een rol bij spelen. De SP heeft daarom onderstaande schriftelijke vragen gesteld aan het dagelijks provinciebestuur.

Geachte voorzitter van provinciale staten,

In het oktobernummer van het tijdschrift Recreatie lezen wij op p. 18-21 (zie bijlage) dat een aantal recreatieondernemers sociaal toerisme hoog in het vaandel heeft staan, maar daarmee niet te koop loopt. Tegelijkertijd wordt geconstateerd dat er een toenemende vraag is naar vakantieplaatsen voor mensen in de lage inkomensgroepen. De behoefte aan sociaal toerisme in Nederland groeit.

In de Vervolgvoorstel Uitvoeringsprogramma Vrijetijdseconomie 2009-2012 wordt op pagina 2 geconstateerd, dat het aandeel lage inkomensgroepen dat Gelderland bezoekt (...) iets onder het landelijke gemiddelde ligt.

In verband hiermee heeft de SP-fractie de volgende vragen:


1. Is het college bekend hoeveel recreatieondernemers in Gelderland sociaal toerisme aanbieden? Zo ja, hoeveel ondernemers betreft het? Zo nee, bent u bereid dit te onderzoeken?


2. Is het college met de SP van mening dat sociaal toerisme mogelijkheden biedt om meer bezoekers naar Gelderland te brengen?


3. Ziet het college mogelijkheden om recreatieondernemers in Gelderland te stimuleren en te ondersteunen op het gebied van sociaal toerisme?


4. Zo ja, is het college voornemens om van deze mogelijkheden gebruik te maken?

Agnes Lewe, SP