Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 17 november 2008

Koninklijke onderscheiding voor KB directeur Wim van Drimmelen

Dr. Wim van Drimmelen, algemeen directeur van de Koninklijke Bibliotheek, is vandaag benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens een feestelijke bijeenkomst ter gelegenheid van zijn afscheid in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, reikte minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de versierselen uit.

Wim van Drimmelen ontving de Koninklijke onderscheiding voor zijn bijzondere verdiensten voor de Koninklijke Bibliotheek (KB) en de (inter)nationale bibliotheekwereld in het algemeen. Onder zijn leiding groeide de KB uit tot één van de meest vooraanstaande nationale bibliotheken van de wereld, in het bijzonder op het gebied van digitale duurzaamheid en grootschalige digitalisering. Hij nam het initiatief tot belangrijke nieuwe ontwikkelingen op het terrein van de digitale informatievoorziening die ten goede zijn gekomen aan bibliotheken en verwante instellingen over de hele wereld. Zijn visionaire ideeën, pioniersgeest en persoonlijkheid hebben ertoe geleid dat de KB zowel nationaal als internationaal veel aanzien geniet.

Bij zijn aantreden in 1991 koos Wim van Drimmelen ervoor om actief te participeren in de digitale informatievoorziening. Dit resulteerde onder meer in het internationale e-Depot, waarin tegenwoordig ruim 12 miljoen elektronische publicaties duurzaam zijn opgeslagen. Daarnaast stond hij aan de basis van diverse grootschalige digitaliseringsprogramma's voor het brede publiek. Voorbeelden hiervan zijn het Geheugen van Nederland, Staten-Generaal Digitaal (2,3 miljoen pagina's Handelingen van de Eerste en de Tweede Kamer, 1814-1995) en Databank Digitale Dagbladen, dat voorziet in de digitalisering van 8 miljoen historische krantenpagina's.

Onder meer als voorzitter van de Europese nationale bibliotheken nam Wim van Drimmelen vele internationale initiatieven. De KB was en is, als initiator of deelnemer, betrokken bij tal van Europese projecten, vooral op het gebied van digitale duurzaamheid en de ontwikkeling van virtuele netwerken van wetenschappelijke en culturele instellingen. The European Library (TEL), een webportal die toegang biedt tot de digitale collecties van 48 nationale bibliotheken in Europa, is mede op initiatief van Wim van Drimmelen ontwikkeld.

Door zijn persoonlijke inzet, inventiviteit, vasthoudendheid en diplomatie wist Wim van Drimmelen belangrijk Nederlands erfgoed te verwerven, zoals het verloren gewaande Trivulzio-handschrift (2002) en het legendarische Gruuthuse-handschrift (2007).