Ingezonden persbericht


MarketUpdate
De Nederlandse woningmarkt Q3 2008

Bouwfonds Asset Management Research & Strategy verwacht dat het aantal woningtransacties dit jaar verder zal afnemen en gaat voor 2008 uit van een prijsstijging van ongeveer 2%. Voor de beleggingsmarkt voor woningportefeuilles wordt voorzien dat de duurdere financieringen met een lagere leverage gevolgen zullen hebben voor het aantal transacties en de prijsvorming van beleggingstransacties.

Economische ontwikkelingen
In het derde kwartaal is de economie bijna tot stilstand gekomen en de groeiverwachtingen voor dit en komend jaar zijn naar beneden bijgesteld. Het consumentenvertrouwen is dramatisch gedaald vergeleken met zo'n jaar geleden. Wel heeft Nederland nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt. Daarentegen doet de arbeidsmarkt het volgend jaar waarschijnlijk minder goed dan dit jaar. Voorlopig blijft de inflatie hoog, al neemt deze weliswaar hard af op dit moment door de lagere olieprijs. Het vooruitzicht voor 2009 is circa 3%. Er wordt met hogere kredietopslagen gerekend en het lenen is duurder geworden. Ook zijn banken door de onzekerheid op de financiële markten minder snel geneigd tot het verlenen van krediet.

Woningtransacties
Naast een dalend consumentenvertrouwen heeft ook de hogere hypotheekrente geleid tot een daling van het aantal woningtransacties. Wel zijn er verschillen tussen type woningen en de Nederlandse provincies.

Koopprijzen
In het grootste gedeelte van Nederland zijn de woningprijzen in het derde kwartaal gestabiliseerd (+,1,3% t.o.v. Q2), volgens de WOX-woningprijs. Volgens NVM is er zelfs sprake geweest van een prijsdaling. Tussen de regio's en woningtypen zijn grote verschillen waar te nemen. De woningmarkt in ons land kenmerkt zich als stabiel en onze visie is dat de prijsstijging van Nederlandse woningen de komende twee jaren beneden inflatie ligt, maar boven de 0%.

Met vriendelijke groet,,
Léon, Eva,
& het BfAM Research Team

Bouwfonds Asset Management
Drs. F.L.P. (Léon) Muller MiF
Head of Research & Investment Strategy
Tel: 033 750 4782
Mobiel: 06 10705845
l.muller@bouwfonds.nl

Ir. E. (Eva) Huijgen
Head of Market Research Benelux
Tel: 033 754 4602
e.huijgen@bouwfonds.nl

Institutional Sales:
Jeroen Looman, 033 754 4697, j.looman@bouwfonds.nl

Intermediary Sales:
Marcel van Thienen, 033 750 4727, m.thienen@bouwfonds.nl

Private Clients & HNWI Sales:
Jan Hoekstra, 033 754 4683, j.hoekstra@bouwfonds.nl