Ingezonden persbericht


Antisepticum voorkomt risico's antibioticagebruik
Wondontsmettingsmiddelen vaak goed alternatief antibiotica

Amstelveen, 17 november 2008 - Morgen, op de Europese Antibioticadag, start een publiekscampagne over het gebruik van antibiotica. De reden hiervoor is de toenemende antibioticaresistentie in veel Europese landen. Hoewel het antibioticagebruik in Nederland laag is, bestaat ook hier het risico van resistentie-ontwikkeling. Antiseptica -uitwendig te gebruiken bacteriedodende middelen- zijn in veel gevallen een doeltreffend alternatief, dat bovendien nauwelijks resistentie kent. Een hygiënische wondbehandeling kan in die zin de risico's van antibioticagebruik voorkomen.

Sinds de komst van antibiotica hebben deze middelen snel aan populariteit gewonnen en daarmee antiseptica verdrongen. Dr. Maarten Lubbers, chirurg in het AMC: "Antiseptica zijn voor plaatselijke toepassingen uitstekend, daar is antibiotica niet voor nodig. Zeker nu er steeds meer resistentie ontstaat, moeten we zoeken naar alternatieven. Daarom kijken we met hernieuwde belangstelling naar antiseptica. Ik noem dit het begin van het antibiotisch tijdperk, waarbij we moeten teruggaan naar de periode vóór 1941, toen er nog geen antibiotica was en we altijd met antiseptica werkten. Om die reden besteden we nu veel aandacht aan nieuw onderzoek naar antiseptica."

Povidonjodium

Ondanks het lage antibioticagebruik in Nederland komen ook hier bijvoorbeeld nog gevallen van MRSA in ziekenhuizen voor. Deze resistentie kan mogelijk overgaan naar het publiek.

Onder meer bij brandwonden en huidinfecties zoals krentenbaard wordt veelvuldig gebruik gemaakt van antibiotica. Hiervoor is een antisepticum een doeltreffend alternatief. Povidonjodium is het breedst werkende middel in deze categorie, dat bovendien de minste resistentie kent en vrij verkrijgbaar is.

Meda Pharma

Betadineâ van Meda Pharma is al 40 jaar de meest bekende productserie wondontsmettingsmiddelen met de werkzame stof povidonjodium. Meda Pharma B.V. zorgt met innovatieve farmaceutische producten dat patiënten gezond blijven of snel weer beter worden. Meda is een middelgroot Europees farmaceutisch bedrijf en is vertegenwoordigd in meer dan 20 Europese landen. Meda biedt producten, onder andere in de segmenten pijn, dermatologie, cardio-vasculair, astma en allergie.