Openbaar Ministerie



OM eist tot zestien jaar gevangenisstraf voor moord Thomas van der Bijl

12 oktober 2008 - Arrondissementsparket Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam heeft 10 oktober tegen vier mannen gevangenisstraffen geeist van 3 tot 16 jaar voor de moord op Thomas van der Bijl. De inhoudelijke behandeling van een vijfde verdachte is aangehouden tot januari 2009.

Thomas van der Bijl werd op 20 april in zijn café in Bos en Lommer met zeven schoten om het leven gebracht. Tegen de twee mannen van 28 en 23 jaar die de moord hebben uitgevoerd eiste de officier van Justitie zestien jaar gevangenisstraf. Tegen twee anderen die onder meer voorbereidingshandelingen voor de moord hebben verricht is drie en vijf jaar geëist. Zij hadden in eerste instantie Thomas van der Bijl moeten vermoorden, maar zagen hiervan af.

De vijfde verdachte wordt verdacht van betrokkenheid bij andere liquidaties. Het OM heeft aanhouding van zijn zaak gevraagd tot januari 2009. Volgens de officier van Justitie is dit wenselijk omdat in over deze liquidaties diverse verklaringen zijn gegeven door een kroongetuige. Het OM acht het wenselijk dat de rechtbank al deze verklaringen in haar samenhang kan beoordelen.

De regiezitting voor de inhoudelijke behandeling van deze liquidatiezaken staat gepland op 17, 18 en 20 november 2008. Tijdens deze zitting geven het OM en de verdediging hun wensen weer voor de inhoudelijke zitting, zoals het horen van bepaalde getuigen.