Ingezonden persbericht

Kranj, zo 16 nov 21:30

Jorg komt morgen om 9:15 met zijn beker aan op schiphol, 's avonds is hij te zien in het tv-programma Holland Sport.

Wereldbeker en eerste plaats op wereldranglijst voor sportklimmer Verhoeven



Jorg Verhoeven (topsport A-status NOC*NSF) heeft vanavond tijdens de laatste world cup van het seizoen de Wereldbeker Sportklimmen (Lead) 2008 gewonnen. Het afgelopen seizoen wist de 23 jarige Verhoeven tijdens de zes world cup wedstrijden zeer goed te presteren, tijdens de world cup in juli in Chamonix won hij het goud. In de Sloveense stad Kranj klom Verhoeven vanavond naar het zilver voor zijn grootste concurrent in de wereldbekerstrijd, de Tsjech Tomas Mrazek (4e). Dit resultaat zorgde ervoor de huldiging van de wereldbekerwinnaar onder begeleiding van het Wilhelmus live tijdens prime-time op de Sloveense TV en het internet te zien was.

De beste sportklimmer van de wereld komt uit een plat land, want niet alleen won Verhoeven de wereldbeker, hij zetelde zich net als een maand geleden op de eerste plaats in de wereldranglijst. Het Nederlands Team Sportklimmen van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) presteerde goed het afgelopen seizoen, in het landenklassement werd Nederland dit weekend 6e en het staat 7e in de Worldcup Lead 2008 eindstand.

World Cups 2008: Qinghai (CHN), Chamonix (FRA), Bern (SUI), Imst (AUT), Puurs (BEL) en Kranj (SLO).

Wereldbeker Lead eindstand 2008
http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=ranglist&cat=ICC_M&cup=08_WC

Wedstrijd prestaties van Jorg Verhoeven:
http://www.ifsc-climbing.org/index.php?page_name=pstambl&person=3115&cat=1

Verslag en foto's van Jorgs Wereldbeker winst (NKBV)
http://www.nkbv.nl/sportklimmen/nederlands%20team/uitzendingen/4769.html

Lead (routeklimmen); Er worden routes geklommen op een wand van ca 15 meter hoog, wie het hoogst komt in de zware routes, wint. Het draait hierbij niet om snelheid.

Sportklimmen heeft een voorlopige Olympische status bij het IOC en is een categorie 1 topsport bij het NOC*NSF. Er zijn op dit moment drie sportklimmers met een NOC*NSF-topsportstatus.

Het Nederlands Team wordt ondersteund door VAUDE / Edelrid