BELANGRIJKE MEDEDELING van het FAVV

17/11/2008 16:23

FAVV-AFSCA

BELANGRIJKE MEDEDELING van het FAVV

in verband met het

OFFERFEEST van de MOSLIMGEMEENSCHAP

Door uitbraken van nieuwe serotypes van het blauwtongvirus in Nederland en Duitsland is er een verhoogde waakzaamheid van kracht bij uitvoer van herkauwers uit onder andere deze landen. Dit heeft gevolgen voor de voorwaarden tot invoer van dieren in België met het oog op het komende Offerfeest.

Elk jaar worden voor het Offerfeest van de moslimgemeenschap veel schapen (en zelfs runderen) in ons land ingevoerd vanuit Nederland en Duitsland.

Naar aanleiding van de nieuwe maatregelen die werden getroffen ter bestrijding van bluetongue (zie www.favv.be < homepage > bluetongue >) wenst het FAVV te herinneren aan de voorwaarden die bij deze invoer van toepassing zijn :

voor slachtdieren :

- het dier mag niet afkomstig zijn uit een gebied van 50 km rond de haarden

- de enige toegelaten bestemming is uitsluitend en rechtstreeks een slachthuis dat op de lijst staat (zie www.favv.be) en mag NOOIT een tijdelijke slachtplaats zijn

- slachting dient te gebeuren binnen de 24 uur na aankomst

- voorafmelding door de Nederlandse / Duitse overheid aan de Belgische overheid ten laatste 48 uur voor het vertrek.

Vaststelling van de aanwezigheid van een ingevoerd dier uit een gereglementeerde zone op een andere plaats dan een erkend slachthuis leidt onmiddellijk tot inbeslagname en euthanasie van ALLE op die plaats aanwezige dieren.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots : 0477 : 0477 59 83 93

contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel