NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Bosch, Beuk & Haan op Schouwen-Duiveland

Dinsdag 18 november

Nederland 2, 19.55 uur

In deze aflevering van Bosch, Beuk & Haan gaat Evelien Bosch op zoek naar verdwenen dorpen op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Van het dorp Koudekerke staat nu alleen nog maar de Plompe Toren; de rest van dorp werd door de golven van de Oosterschelde verzwolgen. In de afgelopen eeuwen zijn maar liefst 117 dorpen verdwenen in Zeeland. Met een motorschip maakt Evelien een natuurtocht over de Oosterschelde en ziet zeehonden op de zandbanken. De Oosterschelde biedt onderwater ook veel bijzonders, zoals enorme kreeften.

Ramon Beuk gaat in Zeeland vanzelfsprekend aan de slag met mosselen. Hij brengt een bezoek aan een mosselkwekerij op het voormalig werkeiland Neeltje Jans. De bijbehorende witte wijn vindt Ramon bij een van de grootste wijngaarden van Nederland, in Dreischor.

De tureluur is het symbool van het natuurontwikkelingsplan voor de Oosterschelde. Door de aanleg van de stormvloedkering is er natuur verloren gegaan, maar om dat te compenseren worden op grote schaal gebieden aangekocht. Duizenden trekvogels op doortocht naar het zuiden komen in deze nieuwe natuur foerageren. Nico laat meteen zien hoe je het beste grote groepen vogels kunt tellen.