Hogeschool Windesheim

Persbericht, 5 november 2008

Op 18 november organiseren HOVO, GGI en VU podium een programma over het soefisme. Van 10.00 â 12.30 uur vertelt soefimeester dr. Seyed Mostafa Azmayesh over de islamitische gnosis en mystiek en het pad van substantiële evolutie. Hij reciteert mystieke teksten en wordt begeleid door de daf (Perzische trommel). Er is gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Het programma vindt plaats in het Auditorium van Windesheim en de toegang is gratis.

Dr. Seyed Mostafa Azmayesh
Dr. Seyed Mostafa Azmayesh â soefimeester - is op 18 november te gast bij Windesheim.
Azmayesh (1952, Teheran Iran) studeerde Arabische literatuur en recht (Teheran 1974-1975). In 1976 vestigde hij zich in Parijs, waar hij theologie studeerde aan de Sorbonne, rechtsgeschiedenis aan het Pantheon en vergelijkende godsdienstwetenschappen aan de universiteit van Lyon. Hij behaalde twee doctortitels. Vele publicaties staan op zijn naam. Behalve wetenschapper is Azmayesh ook mysticus. Hij werd toegelaten tot de lijn van ingewijden in de Shah Nematollah Gonabadi orde in Iran. Dit is de populairste en oudste Soefi orde van Iran. In 1990 ontving hij van dr. Nour Aly Tabandeh, hoofd van deze orde, de eerste schriftelijke autorisatie voor het geven van lezingen en Soefi-bijeenkomsten. Sinds 2000 is Azmayesh benoemd tot vertegenwoordiger van de Nematollah Valy-orde in Europa, Canada en de Verenigde Staten. Sindsdien reist hij door Europa, de VS en Canada en presenteert in vele lezingen en symposia het pad van de substantiële evolutie. Ook in Nederland is hij regelmatig te gast. Hij schreef samen met dr. John van Schaik (docent aan HOVO Windesheim) Een ontmoeting met Jezus in christendom en islam, Ten Have 2007.

Soefisme
Het Soefisme is een spirituele stroming binnen de Islam, vooral binnen Iran. Een belangrijk verschil tussen Soefisme en religie is dat de lessen voor een Soefi student individueel zijn en dus verschillend zijn voor iedere zoeker. Elke zoeker ontvangt individuele instructies om het licht van God in zijn eigen hart te bereiken. Dit is het bijzondere kenmerk van het Soefisme.
Binnen het Soefisme ligt de nadruk op de ontplooiing van de essentie van individuele mens. Het is de weg van de ontwikkeling, en cultivering van datgene wat in potentie al aanwezig is in ieder van ons.
Het doel is om ons wezenlijke zelf te leren kennen, om de verborgen capaciteiten die in ons liggen naar boven te brengen en ze te ontwikkelen. Het stelt ons in staat om een bron van grenzeloze creativiteit aan te boren. Het doel is om eenheid te realiseren, binnen onszelf en de rest van de schepping, om echte vrijheid en grenzeloze liefde te ervaren in dit leven.