Erasmus Universiteit Rotterdam

Geavanceerde CT-scan op Spoedeisende Hulp Erasmus MC

CT-scan op SEH vergroot overlevings- en herstelkansen

Op dinsdag 18 november 2008 neemt de Spoedeisende Hulp (SEH) van Erasmus MC een nieuwe CT-scan officieel in gebruik. Met deze snelle en geavanceerde CT-scan kunnen diagnoses eerder worden gesteld. De tijdwinst kan van levensbelang zijn voor ernstig of zwaargewonden. Het Erasmus MC beschikt als eerste ziekenhuis in Nederland over deze zogenaamde 128-slice CT-scan.

Door een CT-scan direct naast de traumakamers van de SEH te situeren, kan tijdwinst worden geboekt bij de diagnostiek van gewonde patiënten. De overlevings- en herstelkansen kunnen hierdoor belangrijk toenemen. Bij patiënten die bijvoorbeeld met een hersenbloeding of herseninfarct naar de SEH worden gebracht, geldt dat snellere diagnose en behandeling de kans op blijvende invaliditeit vermindert. Vertragingen vanwege transport van de patiënt naar de CT-scans op de afdeling Radiologie behoren tot het verleden. Daarnaast is het traumateam altijd ter plaatse om in te grijpen bij problemen.

De ingebruikname van de CT-scan is onderdeel van een algehele verbetering van de acute zorg in Erasmus MC. Er is nu bijvoorbeeld daglicht in de behandelkamers van de gipskamer, ruimtes zijn vriendelijker ingericht en verouderde inrichting is vervangen door nieuwe. Verder zijn de verschillende soorten behandelkamers nu logistiek beter op elkaar afgestemd.

CT staat voor Computer Tomografie. Een CT-scan maakt gebruik van röntgenbuizen die rond de patiënt draaien. Doordat verschillende weefsels in meer of minder mate de röntgenstralen verzwakken ontstaan contrastverschillen tussen de weefsels. Van deze eigenschap wordt gebruik gemaakt voor het berekenen van plaatjes (dwarsdoorsneden). De CT-scan meet op zeer veel verschillende plaatsen om het lichaam de totale verzwakking van de röntgenbundel. De verschillen in verzwakking zorgen voor contrastverschillen. Door de contrastverschillen zal het ene weefsel zich met een andere kleur of grijstint afbeelden dan ander weefsel. Zo ontstaat er een dwarsdoorsnede van het lichaam. De dwarsdoorsneden kunnen heel dun zijn, bijvoorbeeld 0,5 millimeter. Door deze dwarsdoorsneden in de computer aan elkaar te koppelen, ontstaan driedimensionale afbeeldingen. Hoe meer `slices', des te scherper wordt het uiteindelijke beeld. Tot op heden werden 64-slice scans gebruikt, in Erasmus MC staat nu de eerste 128-slice CT scan die in Nederland in gebruik is.

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.