Gemeente Overbetuwe


Overbetuwe informeert hondenbezitters en geeft kakzakken kado

Gemeente Overbetuwe start een campagne om hondenoverlast te beperken. Door de hondenbezitters te informeren over wat wel en niet mag, hoopt de gemeente een mentaliteitsverandering te realiseren. De kernboodschap van de campagne is: geen poep buiten de hondenuitlaatplaatsen en geen loslopende honden binnen de bebouwde kom (behalve in de losloopgebieden). De gemeente informeert niet alleen over de regels, maar geeft ook een kado. Alle hondenbezitters ontvangen eenmalig een bundel met tien zogenaamde âkakzakkenâ. Hiermee kan hondenpoep worden opgeschept en weggegooid. De gemeentelijk toezichthouders besteden de komende maanden extra aandacht aan hondenbezitters. Bij overtreding van de regels wordt meteen bekeurd.

Niet-hondenbezitters ervaren soms overlast van honden. Iedereen vindt poep op de stoep vies. Ook worden (kinder)speelplaatsen vervuild met uitwerpselen. De gemeente vindt dit zeer ongewenst. Daarnaast zijn sommige mensen bang voor honden. Loslopende honden geven hen een onveilig gevoel. Loslopende honden kunnen ook voor verkeersonveilige situaties zorgen. Vandaar dat de gemeente nogmaals goed uitlegt waar een hond wel en niet los mag lopen. De campagne âSamen prettig buitenâ is gericht op een positieve beleving van de openbare ruimte door zowel hondenbezitters als niet hondenbezitters. Hondenbezitters willen hun hond uit kunnen laten. Niet-hondenbezitters willen over straat kunnen lopen zonder poep aan hun schoen te krijgen of enthousiast begroet te worden door loslopende honden.

In december worden de hondenpenningen voor 2009 verspreid. Dit jaar ontvangen de hondenbezitters ook een aanvullend pakket. Hierin zit informatie over de rechten en plichten als baasje. Waar mag je je hond uitlaten en ruimt de gemeente de uitwerpselen op en waar moet je het zelf opruimen? Waar mag je hond onaangelijnd lopen? Het pakket bevat een folder met daarin plattegronden per kern waarop de voorzieningen (hondenuitlaatplaatsen en hondenlosloopgebieden) zijn aangegeven. Iedere hondenbezitter ontvangt een bundel van 10 zogenaamde âkakzakkenâ. Met deze papieren schepzakken kan de hondenbezitter de uitwerpselen van zijn hond opruimen. De kakzak kan vervolgens worden weggegooid in één van de prullenbakken of thuis in de kliko.

Per kern zijn voorzieningen aangebracht voor honden. Zo zijn er hondenuitlaatplaatsen waar de hond (aangelijnd) zijn behoefte kan doen. En er zijn hondenlosloopgebieden, waar honden hun behoefte kunnen doen en los kunnen lopen. De gemeente onderhoudt deze voorzieningen en maakt ze schoon. Buiten deze voorzieningen moeten uitwerpselen meteen door het baasje worden opgeruimd. Binnen de bebouwde kern moeten honden aangelijnd zijn. Alleen in de hondenlosloopgebieden mogen ze vrij rondlopen. Buiten de bebouwde kom mogen honden wel onaangelijnd lopen, mits ze geen belemmering vormen voor het verkeer. Op een aantal plaatsen is loslopen niet toegestaan, dit is ter plaatse aangegeven met borden.