Gemeente Leeuwarden

Begroting 2009: oog voor duurzaamheid, cultuur en sociaal beleid

Bron: Gemeente Leeuwarden (14-11-2008)

Tijdens de vergaderingen van maandag 10 en woensdag 12 november behandelde de gemeenteraad van Leeuwarden de programmabegroting 2009. De totale begroting omvat een bedrag van ruim 353 miljoen euro. Er zal ca 18 miljoen aan nieuw beleid zal worden uitgegeven.

Leeuwarden profileert zich bij voorkeur als duurzame stad. Daarom heeft de in het voorjaar vastgestelde stadsvisie de titel `Leeuwarden, fier verder!, op weg naar een duurzame stad' gekregen. Naast duurzame bedrijvigheid is er ook oog en financiële ruimte voor een cultuurimpuls en verbreding, verdieping en intensivering van de aanpak om nogmaals een groot aantal bijstandgerechtigden extra uit de WWB te laten stromen per 2012.

De verschillende fracties dienden meer dan twintig moties en amendementen in, die voor een groot gedeelte werden overgenomen door de raad. Voor cultuur besloot de raad bijvoorbeeld voor 2009 en 2010 vier ton extra uit te trekken bovenop het oorspronkelijke plan van het college. Er is nu voldoende ruimte voor aankomend PAL GroenLinks-wethouder Isabelle Diks om straks aan de slag te gaan met de ambitieuze cultuurnota `Cultuurvuur'. De motie van FNP inzake Fries beleid kreeg raadsbrede ondersteuning.

Sinds afgelopen jaar is er een intensievere controle gekomen op hondenbezit met als resultaat enkele honderden `nieuwe' honden. Deze extra inkomsten worden nu, op verzoek van PAL GroenLinks en CDA, aangewend om vanaf 2009 de hondenbelasting concreet te verlagen. Dit is vooral een meer eerlijke verdeling van de lasten over álle hondenbezitters. Vanaf volgend jaar zal in ieder geval per hond een klein tientje minder betaald hoeven te worden. Daarmee geeft de gemeente de burgers ook het duidelijke signaal dat niet alle tarieven hoeven te stijgen, en dat het in dit geval zelfs afneemt.

De raad stemde op initiatief van het CDA tevens in met de invoering van een Jongerenlintje en een door de PvdA voorgestelde werkgeversprijs gericht op succesvol re-integreren. CDA, PvdA, ChristenUnie, PALGroenLinks en FNP dienden een motie in om de noodhulp en de begeleiding voor vluchtelingen die zonder hulp op straat staan ook komend jaar te regelen.

De VVD-motie om geen inflatie-correctie meer toe te passen op de OZB voor niet-woningen, maar te kiezen voor de nullijn, haalde het niet. Ook vond de motie van de ChristenUnie om de rekenkamer te vragen een onderzoek te doen naar het inhuren van externe deskundigheid door de gemeente Leeuwarden geen gehoor in de raad. Met het vaststellen van de Programmabegroting 2009 zijn de financiële kaders van de gemeente Leeuwarden definitief bepaald.