VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 18 november 2008
2008/110/DB

Nieuwe leerstoel stimuleren bewegen bij ouderen

Prof.dr. Marijke Hopman-Rock is benoemd tot bijzonder hoogleraar lichamelijke activiteit en gezondheid bij ouderen aan het EMGO instituut van VU medisch centrum te Amsterdam. Zij zal zich richten op de ontwikkeling van nieuwe kennis over beweegstimulering bij ouderen en de doorvertaling hiervan naar toepassing in de zorg. De bijzondere leerstoel is ingesteld door het Lorentz-van Iterson fonds (LIFT) van TNO.

Beweging onder ouderen behoort in Nederland internationaal gezien nog tot de achterhoede. Het stimuleren van lichamelijke activiteit kan de levenskwaliteit, gezondheid en arbeidsparticipatie van ouderen bevorderen. Het onderzoek van Hopman-Rock richt zich de komende jaren op het verkrijgen van inzicht in de drijfveren van ouderen om in beweging te komen en te blijven. Met deze kennis worden nieuwe interventies ontwikkeld.

Meer bewegen is nog altijd in opmars als preventiemiddel tegen hart- en vaatziekten, diabetes en diverse andere chronische aandoeningen. Uit de TNO trendrapportages van de afgelopen jaren blijkt dat er een stijgende lijn is in het aantal mensen dat voldoende beweegt.

Samenwerking
Hopman-Rock werkt bij TNO als programma manager Bewegen en Gezondheid en is voorzitter van het European Network for Action on Ageing and Physical Activity (EUNAAPA) waarbij meer dan twintig landen aangesloten zijn. TNO en de afdeling sociale geneeskunde van het EMGO instituut VUmc werken binnen het onderzoekscentrum Body@Work (www.bodyatwork.nl) al meer dan zes jaar samen aan een onderzoeksprogramma op het gebied van Bewegen en Gezondheid. De benoeming van prof.dr. Marijke Hopman-Rock tot bijzonder hoogleraar zal deze samenwerking verder versterken. Op 16 april 2009 spreekt zij haar inaugurele rede uit.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Dyske Beelen (020) 444 3444 en/of TNO, Monique Siegmund (071) 518 14 22. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (