Waterschap Roer & Overmaas


Beek Vlodrop gerealiseerd

Vistrappen in gave Rode Beek Vlodrop gerealiseerd

Woensdag 19 november neemt Waterschap Roer en Overmaas de vispassages in de Rode Beek in Vlodrop officieel in gebruik. De bouw van de vispassage bij de Gitstappermolen is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met Wasserverband Eiffel Rur en Kreis Heinsberg. Het Wasserverband Eiffel Rur heeft grond aangekocht op Duits grondgebied zodat Waterschap Roer en Overmaas de vistrap bij deze molen kon bouwen.

`Dit is een goed voorbeeld hoe je door goede samenwerking over de grenzen heen tot een oplossing kunt komen en de bouw van bypass bij de Gitstappermolen, deels op Duits grondgebied, kunt realiseren. Ik ben dan ook blij met de soepele medewerking en inzet van onze Duitse collega's', aldus Jan Schrijen voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas.

Gave beek van Nederland
De Rode Beek, een zijbeek van de Roer, behoort tot de meest gave beken van Nederland. In en langs de beek komen zeer bijzondere planten- en diersoorten voor. Er ontbraken echter ook soorten waarvoor de beek in potentie wel geschikt was. Zo kwamen kleine, zeldzame beekvissoorten als de Beekprik, Elrits en Rivierdonderpad er niet voor. Eén van de belangrijkste knelpunten was het feit dat de beek vanuit de Roer, waar genoemde soorten wel voorkomen, niet optrekbaar was. Dat is nu wel mogelijk.

Internationaal tintje
De aanwezigheid van twee watermolens, een zandvang en een stuw maakten vrije migratie onmogelijk. Om de toegang vanuit de Roer naar de Rode Beek open te maken, heeft het waterschap alle barrières opgeheven. De stuw en zandvang zijn verwijderd en de twee watermolens (Vlodroppermolen en Gitstappermolen) zijn voorzien van een vispassage. Bijzonder feit is dat de vispassage bij de Gitstappermolen is aangelegd op Duits grondgebied. Dit gaf aan het project een internationaal tintje. Tegelijkertijd met de aanleg van de vispassages is een stukje gekanaliseerde Rode Beek omgevormd tot een meanderend beektraject. De gehele Rode Beek is hiermee een natuurlijk, meanderend beeksysteem geworden dat in open verbinding staat met de Roer. De komende jaren zal uitgebreid onderzocht worden hoe de visstand zich zal ontwikkelen. Een eerste inventarisatie wees uit dat zowel deBeekprik, Elrits als de Rivierdonderpad de Rode Beek reeds gevonden hebben.
Het project is uitgevoerd met medewerking van de betrokken Nederlandse en Duitse grondeigenaren, de watermoleneigenaren, de gemeente Roerdalen, het Wasserverband Eifel-Rur te Düren, Kreis Heinsberg en de subsidieverstrekkers. De totale projectkosten bedragen circa EUR 900.000,- .
Bijdragen in deze projectkosten worden verkregen vanuit de subsidieprogramma's SGB en vanuit het Europese Leader+ programma