Waterschap Roer & Overmaas


afvalwater en beperking wateroverlast

Efficiënte zuivering afvalwater en beperking wateroverlast

Om afvalwater van het nieuw te bouwen bedrijventerrein van 105 hectare zo efficiënt en zo verantwoord mogelijk te zuiveren gaan Waterschap Roer en Overmaas en Holding Businesspark Luchthaven Maastricht samenwerken.

De samenwerking betreft naast de aanleg van
rioolwatertransportleidingen ook andere maatregelen die voor de omliggende gemeenten Beek en Nuth een kans bieden om huidige en potentiële wateroverlastsituaties te beperken en zelfs te voorkomen. Vanaf 2010 moet het afvalwater van het bedrijventerrein geloosd kunnen worden op de rioolwatertransportleiding. Beide partijen, respectievelijk Jan Schrijen, voorzitter van het waterschap en Jan Tindemans, bestuursvoorzitter HBLM, tekenen daartoe 19 november een overeenkomst. Totale kosten voor dit project zijn 4,3 miljoen euro waarvan 1,3 miljoen voor rekening van HBLM komt.

`Deze Privaat Publieke Samenwerking is nieuw voor het waterschap. Dit is een goed voorbeeld om door middel van gezochte samenwerking met een bedrijf te komen tot een meerwaarde voor waterschap, bedrijfsleven en inwoners van omliggende gemeenten. Efficiënt, goed en duurzaam omgaan met geld, met belastinggeld wel te verstaan', aldus Jan Schrijen, voorzitter van Waterschap Roer en Overmaas.

Door het gemaal van Schimmert aan te sluiten op de rioolwatertransportleiding kunnen wateroverlastsituaties worden gereduceerd of worden voorkomen in de gemeenten Beek en Nuth. Hierbij ontstaat een robuust systeem dat nauwelijks gevoelig is voor schommelingen in het afvalwateraanbod en wordt uiteindelijk het afvalwater op een logische plaats verwerkt. Dat is de zuiveringsinstallatie Limmel-Maastricht. Door de mogelijkheid te behouden om het afvalwater vanuit Schimmert naar zowel de zuivering in Limmel als die in Hoensbroek te pompen kan zelfs ingespeeld worden op de toekomstige ontwikkelingen zoals radarbeeldsturing. Hierbij wordt afhankelijk van de neerslaglocaties de ruimte in de zuiveringsinstallatie opgezocht waar op dat moment capaciteit is.

`Dit jaar en 2009 staan in het teken van voorbereiding en aanleg, vanaf 2010 kunnen we lozen op de transportleiding. Momenteel wordt al nauw samengewerkt met de gemeenten Meerssen en Beek voor afstemming van het tracé van de leiding op het ringwegproject dat de luchthaven verder zal ontsluiten', aldus Jan Tindemans, bestuursvoorzitter HBLM.