Menzis en FNV voor een betere balans tussen werk en prive

18/11/2008 10:25

Menzis zorg en inkomen

Wanneer zeg jij stop? Onder die noemer gaan FNV en Menzis samen werken aan een betere balans tussen werk en privé. Op www.wanneerzegjijstop.nl kun je zelf onderzoeken of je balans een beetje klopt. Zeg je op tijd 'nee' tegen je baas of je collega's? En ruim je voldoende tijd in voor jezelf?

Een drukke baan, opleiding, het huishouden en de zorg voor kinderen of een ziek familielid. Die combinatie groeit veel mensen boven het hoofd. Op de website die Menzis en FNV samen ontwikkelden kunnen bezoekers een test doen om te zien waar zij de prioriteiten in het leven leggen. Bij zichzelf, het werk of de privé-situatie.

De test bestaat uit 30 dilemma's die duidelijk maken of je in praktijk de keuzes maakt die je de gewenste balans geven. Er zijn concrete tips en adviezen. De uitslag kan vergeleken worden met die van andere deelnemers. Op het forum kun je verder discussiëren met andere bezoekers. En voor extra begeleiding kan je terecht bij deskundige coaches van adviesorganisatie Nim BMW. Drie coaches bieden online elk specifieke trainingen; bijvoorbeeld om assertiever te worden of om beter te leren plannen.

Welzijn

Voor zowel de FNV als voor Menzis is een goede balans tussen werk en privé goud waard. "Mensen die zonder stress een leuke baan kunnen combineren met kleine kinderen of de zorg voor een zieke ouder, zijn tevreden werknemers", aldus FNV bestuurder Leo Hartveld.

Voor Menzis omdat welzijn één van de voorwaarden is voor lichamelijke gezondheid. Bestuursvoorzitter Roger van Boxtel: "Een goede balans tussen werk en privé is een van de voorwaarde voor een goed welbevinden, en daarmee voor een optimale gezondheid. Bovendien biedt het je de ruimte om aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl, bijvoorbeeld door voldoende te bewegen."

We hebben een aantal gegevens uit de eerste 4.000 ingevulde testen op een rijtje gezet en daar komen interessante wetenswaardigheden uit. Zo komt uit de test naar voren dat mannen vier keer vaker dan vrouwen hun baas belangrijker vinden dan hun partner. De verdeling werk en privé tussen mannen en vrouwen komt iets minder ongelijk te liggen als we daarin ook de collega's betrekken. Maar ook hier kiezen mannen vaker voor het werk (baas/collega's) dan vrouwen.