CDA

Sterk: Landelijke Spaarweek opnieuw invoeren voor scholieren

Afgelopen week sprak de kamer met minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin over zijn begroting voor 2009.

Volgens CDA-kamerlid Mirjam Sterk draait het in het gezinsbeleid om kansen bieden, steun geven en grenzen stellen. Volgens Sterk gaat het gelukkig in een heleboel gezinnen in Nederland goed. âDe kinderen zijn het meest gelukkig van de wereld en 85% van de gezinnen maakt het gewoon goed. In alle discussies over Gouda en andere wijken zou je dat bijna vergetenâ. Sterk zei tijdens de begrotingsbehandeling bezig te zijn een wetsvoorstel voor te bereiden om het ouderschap vast te leggen. Volgens het Kamerlid worden tegenwoordig meer dan 50% van de kinderen geboren buiten een juridisch vastgelegde relatie. Dit kan problemen opleveren als de relatie tussen ouders niet meer goed gaat, maar er is niets geregeld rondom de zeggenschap over het kind. Volgens Sterk zou hierbij een moment kunnen passen om ouders op een ongedwongen manier te laten kennismaken met de ondersteuning en mogelijkheden op het gebied van opvoeding door de gemeente door middel van het uitreiken van een geboortekoffer. De minister zei sympathiek te staan tegenover de ouderschapsakte en het voorstel van de CDA-fractie af te wachten.

Verder vroeg de CDAâster aandacht voor de discussie over seksuele moraal, deze mag niet meer vrijblijvend zijn. âEr moet meer gebeuren. In de hulpverlening blijkt er soms een handelingsverlegenheidâ zo zei ze. Ze pleitte voor een richtlijn of gedragscode in de Jeugdzorg. En in het onderwijs zou volgens Sterk meer aandacht in de lessen besteed moeten worden aan seksualiteit en de koppeling met gevoelens van intimiteit, ook op de basisschool. Verder riep Sterk de minister op om samen met de minister van Justitie scherpe afspraken te maken over het terugdringen van de wachtlijsten in de Jeugd Geestelijke Gezondheidszorg.

Tot slot pleitte Sterk voor de invoering van een landelijke Spaarweek. âVeel jongeren hebben schulden omdat ze via internet veel te gemakkelijk abonnementen voor mobiele telefoons of zelfs creditcards krijgen. Als CDA-fractie hebben wij al meermalen gepleit om jongeren goed te leren omgaan met geld. Vroeger was er een landelijke spaarweek. Kinderen mochten hun spaarpot inleveren en kregen daarvoor een leuk presentje en leerden vervolgens op school over verstandig omgaan met geldâ. Zo besloot Sterk. De Nederlandse Vereniging van Banken gaf na het debat aan het idee te steunen en ook de minister was enthousiast over het voorstel.

---