CDA

Haverkamp: Meer aandacht voor mensenrechten in het onderwijs

Deze week sprak de Kamer met minister Verhagen van Buitenlandse Zaken over zijn begroting voor 2009.

CDA-kamerlid Maarten Haverkamp zei daar dat, wat het CDA betreft, âbuitenland binnenland isâ, dit is mede dankzij de kredietcrisis ook weer duidelijk geworden. Het buitenland heeft grote invloed op Nederland. âHet CDA onderkent de grote invloed vanuit het buitenland, maar wil wel zelf bepalen wat de invloed uiteindelijk op onze samenleving is. Om in de metafoor van dijken te blijven: buitenland beleid moet zijn als de Oosterschelde-keringâ. Haverkamp pleitte ondermeer voor een sterke EU waar met één mond gesproken wordt. âDe machtverhoudingen in de wereld verschuiven drastisch. Een steeds zelfbewuster wordend Rusland roert zich op het internationale vlak zowel economisch als militair. Ook de internationale rol van China neemt toeâ, zo zei Haverkamp. Dit heeft zeer duidelijk invloed op de machtsverhoudingen in multilaterale organisaties, zoals de VN. In deze veranderende internationale context is in de ogen van de CDA-fractie een sterke EU essentieel. Volgens Haverkamp wordt er wanneer de EU met een mond te spreekt meer bereikt dan wanneer alle lidstaten afzonderlijk hun gang gaan. Hij noemde als voorbeeld de aanpak van de kredietcrisis, of het conflict tussen Georgië en Rusland.

Tevens stelde Haverkamp voor om binnen het onderwijs de aandacht voor mensenrechten te vergroten. Hij vroeg de minister zich er sterk voor te maken dat universele mensenrechten onderdeel gaat uitmaken van het onderwijs in Nederland. De minister, die mensenrechten tot één van zijn speerpunten van beleid heeft gemaakt, zegde dit toe. Verder vroeg hij de minister te bekijken of er mogelijkheden zijn om een aantal Indonesische vliegtuigmaatschappijen van de Europese zwarte lijst af te halen, door bijvoorbeeld technische assistentie te laten verlenen door Europese vliegtuigmaatschappijen. Op deze manier zouden ze weer op Europese vliegvelden mogen landen en zou de Indonesische president een keer een bezoek aan Europa kunnen brengen, of Nederlandse ministers aan bepaalde delen van Indonesië. De minister zegde toe om voor eind januari met een rapportage over de zwarte lijst te komen.

Tot slot vroeg de CDAâer de minister om een platform Economische Wederopbouw op te richten inclusief NGOâs, waarin (praktische) ervaringen, kennis en kunde worden gewisseld over alle ervaringen die nu worden opgedaan in Afghanistan met de zogenaamde 3-d benadering (Defensie, Diplomatie en Ontwikkeling (Development)). âVoor het eerst overlappen de beleidsterreinen van Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, Defensie en Economische Zaken elkaar. Afghanistan is zogezegd de testcase van het 3d concept, waarbij wederopbouw plaats moet vinden in een instabiele en onveilige situatieâ. Volgens Haverkamp wordt nu veel praktijkervaring opgedaan, met horten en stoten. Deze ervaringen moeten niet verloren gaan en een platform zou eraan kunnen bijdragen, zo besloot hij.
---