Gemeente Gilze en Rijen

Nieuw verkeersplan bijna definitief

Gilze en Rijen heeft een nieuw 'Gemeentelijk verkeers- en vervoerplan 2008-2015' samengesteld. Burgemeester en wethouders hebben het doorgestuurd naar de commissie Ruimte. Daar komt het op 24 november aanstaande aan bod.

Het plan voorziet in de behoefte aan een nieuwe overkoepelende visie en beleid op het gebied van verkeers- en vervoervraagstukken. Samen met Verkeersadviesbureau Goudappel Coffeng heeft de gemeente het gemaakt. Aspecten als openbaar vervoer, verkeersveiligheid, bereikbaarheid, verkeerseducatie en fietsroutes hebben in het plan een prominente plaats gekregen. Het plan gaat alleen op hoofdlijnen in en niet op specifieke details op straatniveau.

Speerpunten zijn:


* het concept Duurzaam Veilig blijft de hoeksteen van het verkeers- en vervoerbeleid;


*

vergroting van de herkenbaarheid van de wegenstructuur om de kans op ongevallen te verkleinen, de onderlinge bereikbaarheid tussen de kernen te verbeteren. Met hierbij bijzondere aandacht voor fietsverkeer en openbaar vervoer;


*

een duidelijker keus tussen verkeers- en verblijfgebieden bij de inrichting van wegen;


*

inspelen op de toenemende mobiliteit en waar mogelijk fiets en openbaar vervoer stimuleren;


*

een gezonde onderlinge balans tussen bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid.

Aan het nieuwe verkeersplan is een meerjarenuitvoeringsplan (MUP) gekoppeld.

Inwoners hebben op verschillende manieren mee kunnen praten. Via een klankbordgroep, tijdens informatie- en inloopavonden en op de gemeentelijke website met een forum, een poll en een reactieformulier. Bovendien heeft de gemeente een speciale bijlage over het plan in Weekblad Gilze en Rijen gepubliceerd. Na de inzageperiode heeft de gemeente de vele ingediende zienswijzen verwerkt.

Voor het volledige verkeersplan klik hier