Ingezonden persbericht


CENTER PARCS: NU OOK VOOR DE BIGGEN GEZELLIGER

Amsterdam, 18 november 2008: Center Parcs schakelt komend voorjaar in al haar Belgische en Nederlandse parken over op diervriendelijker varkensvlees. De Belgische dierenorganisatie Gaia en stichting Wakker Dier zijn verheugd met het besluit. Center Parcs is de eerste organisatie in de toeristische sector die deze stap zet. Alleen vlees van biggen die niet zijn gecastreerd, komt het park nog in. Waar de meeste supermarkten, slagers en fabrikanten omschakelen naar verdoving bij de castratie, gaat Center Parcs een stap verder: zij stopt geheel met castratie. Ze voegt zich hiermee bij een snel groeiende kopgroep met onder andere McDonald's, Burger King, CoopCodis, Febo, Aldi, Lidl en Super de Boer. Wakker Dier is verheugd dat er twee jaar na de start van haar prijswinnende campagne (Effie) snel een einde komt aan de onverdoofde castratie van biggen.

Castratiecampagne wint Effie

De castratiecampagne van Wakker Dier won afgelopen zomer een Effie, de meest prestigieuze reclameprijs voor effectief campagnevoeren. Na de campagnestart in 2006 - met radiospots en ludieke acties - kozen de Hema, Unox en de Nederlandse supermarkten vorig jaar voor een einde aan de onverdoofde biggencastratie. In 'de verklaring van Noordwijk' tekenden overheid, vleesindustrie en supermarkten een overeenkomst waarin zij verklaarden vanaf januari 2009 geen vlees meer te verkopen van onverdoofd gecastreerde biggetjes. De meeste partijen kozen voor verdoving, een tussenoplossing, maar meerdere bedrijven stopten direct geheel met castreren. Alleen al in Nederland worden hierdoor jaarlijks 7 miljoen biggen minder onverdoofd gecastreerd. Ook in België en Duitsland is de pijnlijke ingreep zeer omstreden. De Belgische dierenorganisatie Gaia en haar Duitse collega-organisatie Provieh voeren daar campagne tegen dit dierenleed.

Castratie

Jaarlijks werden in Nederland circa zeven miljoen biggen onverdoofd gecastreerd. Onverdoofd castreren is zeer pijnlijk, zo concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie in 2004. Gecastreerde biggen staan trillend op hun pootjes, moeten soms van de stress overgeven en hebben nog dagen ernstige pijn. De castratie wordt uitgevoerd uit angst voor 'berengeur' aan varkensvlees, die kan ontstaan bij niet-gecastreerde mannelijke biggen. In Noorwegen zijn al sinds 2002 positieve ervaringen opgedaan met de verplichte verdoving bij castratie. In andere Europese landen worden andere alternatieven toegepast zoals een lager slachtgewicht (Spanje en Portugal), detectie van berengeur aan de slachtlijn (Denemarken jarenlang) of vindt men berengeur geen probleem (Engeland en Ierland). In Australië wordt berengeur succesvol voorkomen met een vaccinatie ('immuno-castratie'). In Nederland werden tot dit jaar vrijwel alle mannelijke biggen (7 miljoen) onverdoofd gecastreerd.


- Einde persbericht -