Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z06795 / 2080905180

Vragen van de leden Vietsch en Van Vroonhoven-Kok (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Dijksma, over de Eerste Openluchtschool. (Ingezonden 14 november 2008)


1
Bent u bekend met feit dat de Eerste Openluchtschool te Amsterdam van architect Jan Duiker meedingt naar de hoofdprijs van 1 miljoen euro voor restauratie van de Bankgiroloterij? 1)


2
Wat is de reden, gezien het feit dat gemeentes verantwoordelijk zijn voor het buitenonderhoud van scholen, dat in dit specifieke geval het budget dat door de gemeente Amsterdam en/of het stadsdeel Oud Zuid is toegewezen aan de school niet toereikend is? Heeft dit te maken met de status van rijksmonument van het pand?


3
Kunt u aangeven of de Eerste Openluchtschool bezwaar heeft aangetekend tegen het onderhoudsbudget dat de gemeente ter beschikking stelt en wat de beslissing op dit eventuele bezwaar is geweest?


4
Kunt u aangeven of er meer scholen in Nederland zijn gevestigd in een rijksmonument? Zo ja, kampen deze scholen ook met ontoereikend budget voor onderhoud en hoe worden deze tekorten aangevuld?


5
Indien u vraag 4 bevestigend heeft beantwoord, ziet u dan mogelijkheden om deze scholen extra te ondersteunen en zodoende de kwaliteit van onderwijs te waarborgen?


6
Zijn naar uw mening de financiële middelen die de gemeente Amsterdam en/of het stadsdeel Oud Zuid ter beschikking van deze school stelt in redelijke verhouding ten opzichte van de verdeling van gelden aan de overige scholen in Amsterdam? Zo ja kunt u aangeven of het ook in andere gemeenten voorkomt dat er een onevenredige verdeling van financiële middelen naar scholen plaatsvindt?


1) Uitzending Restauratie van de AVRO, 8 november 2008 en Jeugdjournaal, 10 november 2008