Gemeente Sneek


het water-evangelie uitdragen

Sneek wil leren en niet het water-evangelie uitdragen

"Wy moatte net tinke dat wy fan út it Westen it wetter-evangely hjir bringe", is de opvatting van wethouder Jan Bargboer. Hij rijdt deze week met collega-bestuurders en ambtenaren van Wetterskip Fryslân in een klein busje door het zuidwesten van Zuid-Afrika. Ze brengen hier bezoeken aan lokale waterschappen en gemeenten. "Mar it is gjin ûntwikkelingswurk, it giet om it útwikseljen fan kennis."

Sanitatie-voorzieningen
De groep Friezen is in Zuid-Afrika voor het project `Verbeteren sanitatie voorzieningen in Zuid-Afrika'. Het Wetterskip is al twee jaar betrokken bij dit project en heeft de gemeente Sneek onlangs gevraagd actief deel te nemen aan deel II. Hiervoor wordt géén financiële bijdrage gevraagd, maar wel een ambtelijke en bestuurlijke inzet. De deelname van Sneek aan dit project past goed bij de ambities van de gemeente om zich te ontwikkelen tot proeftuin op het gebied van waterinnovatie, water-management en waterkwaliteit.

Ondertekenen intentieverklaring
Ondertekening van een intentieverklaring voor samenwerking tussen de gemeente Sneek, Wetterskip Fryslân, het Zuid-Afrikaanse waterschap Breede-Overberg en de gemeente Breede Vallei.

Fan inoar leare
"Ik hoopje dat wy dizze perioade in soad leare kinne fan inoar", vertelt Bargboer. "Sy hawwe bygelyks in tige moderne Waterwet, safier hawwe wy it noch net yn Nederlân. Sels hawwe sy in soad problemen mei de suvering fan wetter en mei in goed funksjonearjende riolering. Miskien kinne wy op dat mêd mei harren meitinke."

Rondleiding waterzuiveringsinstallatie
Rondleiding bij een waterzuiveringsinstallatie.

Verdeling van water
In Zuid-Afrika wordt momenteel hard gewerkt aan het opzetten van een systeem van waterschappen. De verdeling van water is een belangrijk thema in het land. In Nederland hebben we vooral te maken met teveel water en hoe we dat het beste kunnen bergen. In Zuid-Afrika is vooral het tekort aan schoon zoetwater een probleem.

Overstromingen
Van dat watertekort merken de Friezen nog niet zoveel. De afgelopen week is het gebied rond Kaapstad getroffen door hevige stormen en grote hoeveelheden neerslag. In 48 uur viel in sommige gebieden meer regen dan normaal in een jaar tijd. Overstromingen, dambreuken en dorpen die van de buitenwereld zijn afgesloten waren het gevolg. De komende dagen gaan Bargboer en de andere reizigers meer zien van de gevolgen die deze stormen en neerslag hebben gehad.

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop.

Mozambique
Aan het einde van de week reist Bargboer met twee medewerkers van het Wetterskip verder naar Mozambique voor het project `Fryslân aan slag voor goed drinkwater en sanitatie in het Zambezi stroomgebied'. Dit project is ontstaan in samenwerking met Vitens, Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân en de Friese gemeenten. Hiervoor heeft Sneek een budget van 33.000 euro beschikbaar gesteld (1 euro per inwoner).