Openbaar Ministerie


* >OM opent oefenrechtbank

OM opent oefenrechtbank

14 november 2008 - Openbaar Ministerie

Het OM heeft sinds donderdag 13 november de beschikking over een Oefenrechtbank waar officieren van justitie en advocaten-generaal hun presentatie- en inhoudelijke vaardigheden kunnen trainen. Procureur-generaal mr. H. Bolhaar heeft de Oefenrechtbank in het bijzijn van OM-medewerkers én vertegenwoordigers van enkele ketenpartners op 13 november formeel in gebruikgenomen. De Oefenrechtbank is gevestigd in Utrecht.

De in de Oefenrechtbank aanwezige apparatuur biedt aanklagers de mogelijkheid te schaven aan hun presentatie: hoe komen zij over op camera? Er kan ook getraind worden in het gebruik van videoreconstructies voor bewijsdoeleinden. Maar het gaat om meer dan houding en duidelijk spreken. De aanklagers oefenen hun inhoudelijke vaardigheden, ondervragen getuigen en deskundigen, reageren op slachtoffers en gaan in op verweren van de verdediging. En ze `testen' de inhoudelijke kwaliteit, de overtuigingskracht en begrijpelijkheid van het requisitoir.

De komst van de Oefenrechtbank valt binnen het programma `Professionele Ambitie', onderdeel van het Versterkingsprogramma Opsporing en Vervolging. Dat programma is ontwikkeld om de kwaliteit van het OM verder te versterken.