ProRail

Persbericht

18-11-2008

Proeven met âontstoppersâ voor een filevrij station

De komende maanden onderzoeken ProRail en NS op Proefstation Leiden hoe de doorstroming van bezoekers van een station verder kan worden verbeterd. Vanaf dinsdag 18 november vinden verschillende tests van zogenaamde âstationsontstoppersâ plaats.

Proeven op het station

âRechts staan, links gaanâ op de roltrap. Mensen met haast kunnen snel hun weg vervolgen, mensen zonder haast kunnen rustig blijven staan. Een proef met voetjesstickers is onlangs door ProRail gehouden op station Amersfoort. Met de hiermee opgedane kennis, worden in november op station Leiden ook andere symbolen en kleuren getest, om reizigers te stimuleren rechts te blijven staan.
Zeven minuten traplopen per dag is gezond. Met speciale gezondheidsstickers van meer dan twee meter breed, die voorzien zijn van een meertalige tekst en een uiting van de Catalaanse kunstenaar Miro, worden de reizigers op spoor 4/5 gestimuleerd om vaker de trap te nemen. Deze proef vindt plaats in samenwerking met TNO, die ook de resultatenmeting doet. TNO zelf werkt samen met universiteiten uit Spanje en Engeland, die ervaring hebben met dit soort proefnemingen. De proef wordt mede ondersteund door www.30minutenbewegen.nl. De resultaten van deze test levert TNO in maart 2009. Afhankelijk daarvan wordt bekeken of er nog nadere proeven moeten worden gehouden of dat toepassing op meer stations al kan plaatsvinden.

âOntstoppingsactivistenâ

Om het belang van een goede doorloop op het station kracht bij te zetten, zal op dinsdag 18 november na de ochtendspits tot aan de middag een opvallend gekleed duo actief zijn. Op een ludieke manier wijzen deze âOntstoppingsactivistenâ reizigers op de proeven op het station, geven spontane routeadviezen en attenderen reizigers op belangrijke plekken, zoals de elektronische Informatiezuil. De Ontstoppingsactivisten gaan bij de reizigers ook op zoek naar het beste ontstopperidee. Als beloning krijgt de winnaar een presentje mee voor onderweg.

Meedenken in het virtuele station, de 3D-stationswereld

In de 3D Stationswereld op mijnproefstation.nl kunnen bezoekers hun mening geven over ledverlichting op perrons, die virtueel te zien en te beleven is. Ledverlichting geeft reizigers informatie over de exacte stopplaats van treinen aan het perron, zodat het instappen meer gespreid over de trein plaats vindt. Het nieuwe Leiden Centraal krijgt na de verbouwing naast nieuwe winkels ook een plein; een centrale rustplaats, waar ook gegeten en gedronken kan worden. Zo blijven âhaastenâ en ârustenâ gescheiden. Over deze plek wordt nog druk nagedacht. Stationsbezoekers kunnen in de 3D-wereld op de site hierover meedenken.