Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Persbericht
CNV Metaal en elektro (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 18 november 2008


------

CNV Metaal en elektro sluit sociaal plan bij chipsproducent

maar eist nader overleg met afgesplitst ST NXP

Meer perspectief voor 1.300 baanverliezers

De circa 1.300 mensen die bij chipsproducent NXP (Eindhoven/Nijmegen) hun baan zullen verliezen hebben een iets beter perspectief gekregen. CNV Metaal en elektro bereikte maandagnacht een akkoord over een sociaal plan. "Maar van de directie van het afgesplitste ST NXP eisen we nader overleg. Want afspraken uit dit sociaal plan voor NXP werken niet altijd even goed uit voor ST NXP-mensen", stelt onderhandelaar Arthur Bot van CNV Metaal en elektro.

Volgens Bot is voor de mensen die ontslag aangezegd kregen of krijgen bij NXP een goede kantonrechtersformule afgesproken. "Tot en met 2010 kunnen die mensen gewoon rekenen op een ouderwetse kantonrechtersformule."

Maar Bot verlangt van de directie van ST NXP, de onlangs afgesplitste tak van NXP, dat deze opnieuw om de tafel gaat zitten met de bond. "Dat komt omdat sommige afspraken uit het sociaal plan gewoon onvoldoende dekkend zijn in die situatie. ST NXP wordt vanuit Zwitserland geleid. Sommige werknemers wordt een ander perspectief geboden. Maar verhuizen van Nijmegen naar Grenoble - om maar eens wat te noemen - heeft toch echt een andere impact dan een nieuwe dagelijkse forensroute richting Eindhoven in plaats van Nijmegen. Enfin, om dat soort zaken is nadere invulling van het sociaal plan ST NXP nog noodzakelijk."