Gemeente Someren


Rook-Stop-Poli St. Annaziekenhuis Geldrop 11-11-2008
Stoppen met roken in Someren
Rook-Stop-Poli St. Annaziekenhuis Geldrop

De afgelopen weken heeft u op de gemeentepagina al in verschillende artikelen kunnen lezen over hoe je kunt stoppen met roken. Deze week wordt aandacht besteed aan de rook-stop-poli van het St. Annaziekenhuis.

De polikliniek staat onder leiding van de longartsen. Het is mogelijk om een keuze te maken tussen individuele begeleiding of begeleiding in een groep.

Tijdens de contacten is aandacht voor:

* Waarom stoppen met roken;

* Stoppen met roken in acht stappen;

* Ervaringen met stoppen tot nu toe.

Stoppen met roken is moeilijk. Vaak is een omslag in het denkpatroon nodig. Juist daarom heeft men binnen de rookstop-poli begrip voor mensen die in hun oude gewoonte terugvallen. Men ziet dat niet als een mislukking, maar juist als een extra reden om het nog een keer te gaan proberen. U was immers al een flink eind op weg.

Individuele begeleiding
Bij de individuele begeleiding wordt in een kort gesprek met de longarts bezien of aanvullend onderzoek nodig is om eventuele longproblemen op te sporen.

De longverpleegkundige bespreekt met u uw stopdatum en ook uw vervolgafspraken. Een aantal van deze afspraken zal plaatsvinden in de Rook-Stop-poli. Een aantal afspraken verloopt telefonisch. De rookstop-poli streeft naar zorg op maat. U hebt 5-10 keer contact met de longverpleegkundige.

Groepsbegeleiding
Bij begeleiding in een groep wordt aan de hand van een vragenlijst nagegaan of bij u mogelijk sprake is van longklachten. In dat geval wordt een afspraak met de huisarts of met de longarts gemaakt. U komt vijf avonden van twee uur samen met 8-15 andere cursisten. Daarnaast is er een avond ingeroosterd in een sportcentrum, u kunt dan ervaren wat het stoppen met roken met uw conditie doet. De groepscursus heeft verder als voordeel dat het groepsproces een onderlinge steun kan bieden bij het stoppen. U maakt immers allemaal hetzelfde mee. De kracht van onze rook-stop-poli is dat er tussen de bijeenkomsten indien nodig dagelijks telefonisch contact opgenomen kan worden met de rook-stop-poli.

Bij voldoende deelname is het mogelijk de cursus in Someren te verzorgen

Informatie
Indien u gemotiveerd bent om te stoppen, kunt u uw huisarts of specialist om een verwijzing vragen naar de rook-stop polikliniek. Ook kunt u zelf contact opnemen met rook-stop-poli. De rook-stop-poli is bereikbaar via de longpoli van maandag tot en met vrijdag van 8.00
-17.00 uur, telefoon 040-2864871. U kunt zich ook opgeven via zorgdomein of via e-mail ac-dienst@st-anna.nl

Kosten
130 euro eventueel (gedeeltelijk) vergoed via de zorgverzekeraar.

Volgende week vindt u op deze pagina informatie over de Individuele begeleiding en begeleiding in een groep door de Stoppen met roken poli van het Elkerliekziekenhuis in Helmond.

Meer informatie

* Uw huisarts of de praktijkverpleegkundige van uw huisarts.
* De gezondheidswijzer Someren in de bibliotheek: molenstraat 12 Someren
(openingstijden gezondheidswijzer: maandag 14.30-17.00 uur, woensdag 10.00-12.00 uur, donderdag 14.30-17.00 uur)
* GGD Brabant-Zuidoost:
Tineke Meeldijk tel. 088-0031-453, t.meeldijk@ggdbzo.nl
* Kijk op: www.stoppenkunjeleren.nl

Terug naar boven>>