Gemeente Voerendaal

\ 18/11/2008 - Van Welstandscommissie naar Dorpsbouwmeester. Van Welstandscommissie naar Dorpsbouwmeester:

Werden voorheen de bouwplannen met betrekking tot welstand getoetst door de Welstandscommissie, sinds kort worden deze bouwplannen voorgelegd aan een Dorpsbouwmeester. Na een inwerkperiode van 3 maanden heeft de gemeente Voerendaal per 1 november officieel een Dorpsbouwmeester in dienst in de persoon van dhr. Zjak Hofman.

De heer Hofman is naast zijn werk als directeur/architect van Architectenbureau H2M te Eindhoven, docent aan de TU te Eindhoven en verder betrokken bij meerdere welstandscommissies en organisaties in het land. Zijn vervanger is dhr. Ben Keijsers. Dhr. Keijsers is architect en lid van verschillende welstandscommissies. Gezamenlijk vormen zij een commissie voor het beoordelen van Monumenten en grotere bouwplannen binnen de gemeente Voerendaal.

De vergadering van de Dorpsbouwmeester vindt plaats eenmaal per twee weken op woensdagmiddag. Stukken die bestemd zijn voor de beoordeling door de Bouwmeester dienen minimaal 10 werkdagen voor deze vergadering bij de afdeling Vergunning en Handhaving ingediend te worden. De Dorpsbouwmeester heeft als taak burgemeester en wethouders te adviseren betreffende het al dan niet voldoen van een bouwplan aan de in de bouwverordening vastgestelde criteria t.w.:
1. De aanvaardbaarheid van het bouwwerk in relatie tot de karakteristiek van de reeds aanwezige bebouwing, de openbare ruimte, het landschap dan wel de stedenbouwkundige context.
2. Massa, structuur, maat en schaal, detaillering, materiaalkeuze en kleurstelling.

3. Samenhang in het bouwwerk voor wat betreft de onderlinge relatie tussen de samenstellende delen ervan.

Voerendaal vormt in samenwerkingsverband met de gemeenten Nuth, Simpelveld en Onderbanken het Rayon "Landelijk Parkstad". Vergaderingen m.b.t. Welstand zijn openbaar en mogen door alle inwoners van Voerendaal bezocht worden. Mocht u m.b.t. bovenstaande nog vragen hebben, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de welstandsambtenaar van de gemeente Voerendaal, Afdeling Vergunning en Handhaving. U kunt ook gebruik maken van het reactieformulier. Klik hier.