RMU: zet de maatschappelijke stage breder in

18/11/2008 13:18

Reformatorisch Maatschappelijke Unie

Kredietcrisis en recessie dwingen na te denken over oplossingen voor de komende periode. Diverse ideeën zijn reeds bekend. Vandaag debatteert de Tweede Kamer hierover en komen de sociale partners bijeen. De RMU voegt graag een nieuw idee toe aan de al door sociale partners geopperde plannen. Dit is wat de RMU betreft het moment om de maatschappelijke stage breder in te zetten.

Enkele jaren geleden kwam de RMU met het idee van de sociale stage voor jongeren. Dit idee is opgepakt en uitgewerkt door het kabinet. Vanaf 2011 is het volgen van een maatschappelijke stage verplicht voor leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Volgens de RMU kan de opzet van de maatschappelijke stage gekoppeld worden aan het plan om tijdelijke werktijdverkorting mogelijk te maken.

De tijdelijke werktijdverkorting heeft de volgende elementen in zich. Voor een deel blijft de werknemer in dienst van het eigen bedrijf. Voor een deel ontvangt hij scholing en voor een deel komt hij in een zogenoemde crisis-WW. Dit laatste element kan wat de RMU betreft gebruikt worden voor inzet in de maatschappij. Te denken valt aan vrijwilligerswerk in de publieke sector, zoals in de zorg, bij politie, defensie, brandweer en beveiliging.

Voordeel hiervan is dat er geen leegloop ontstaat maar dat mensen zinvolle activiteiten verrichten. Daardoor komen zij ook in aanraking met andere sectoren waar in de toekomst grote personeelstekorten worden verwacht. Tevens blijven zij verbonden aan het arbeidsproces. Uiteraard moet voorkomen worden dat hierdoor verdringing plaats vindt.

Deze maatschappelijke stage dient geen verplichting te worden. Door inzet van vrijwilligerscentrales kan een win-winsituatie ontstaan.

Een prikkel kan gevonden worden in de reeds bestaande vrijwilligersvergoeding die kan oplopen tot 1.500 Euro per jaar.

De RMU roept het kabinet en de sociale partners op de mogelijkheden voor maatschappelijke stages serieus te onderzoeken. De huidige economische omstandigheden zijn een prima moment voor bezinning, verdieping en verbreding. Een maatschappelijke stage is daarbij een uitstekend hulpmiddel.





http://www.rmu.org