Deelgemeente Charlois Rotterdam

Kennismaken met Mensen Maken de Stad

Wij groeten elkaar, wij verwelkomen nieuwe buren, wij doen mee aan straatactiviteiten. Met dit soort afspraken wordt ook in de deelgemeente Charlois gewerkt aan de betrokkenheid van bewoners bij elkaar en de straat. Dit gebeurt in het project Mensen Maken de Stad.

Tijdens de Europese Dag van de Buren op 27 mei van dit jaar ging dagelijks bestuurder Lionel Martijn, samen met onder meer Europarlementariƫr Cornelis Visser onder andere langs bij Mensen Maken de Stad-straten en Opzoomerstraten die een straatidee hadden ingediend Maar wat houdt dit in? Om welke straten gaat het? En wat doen zij? Dagelijks bestuurder Lionel Martijn kijkt terug op de afgelopen jaren En daarmee start een maandelijkse rubriek waarin Mensen Maken de Stad-straten zich voorstellen.

Het toenmalige College van Burgemeester en Wethouders lanceerde in 2003 Mensen Maken de Stad om het samenleven in de straat te bevorderen. Het is een aanpak waarbij bewoners zelf bepalen wat voor activiteiten zij willen ondernemen en welke verantwoordelijkheden zij voor elkaar en voor hun straat willen dragen.

De deelgemeente Charlois koos er vanaf het begin voor om samen te werken met woningcorporaties De Nieuwe Unie en Vestia. Dat werkt goed. Op dit moment doen 29 straten mee , vertelt Martijn.

De wensen van de bewoners staat in de aanpak centraal. Door bewonersonderzoeken proberen we te achterhalen wat bewoners belangrijk vinden en waarover zij zelf afspraken willen maken. Dit levert ook vaak een aantal gangmakers op; actieve bewoners die het voortouw willen nemen om de straatafspraken bekend te maken en straatactiviteiten willen organiseren.

Mensen Maken de Stad heeft twee manieren om tot een straatagenda en straatafspraken te komen. Bij de ene doen bewoners het helemaal zelf; bij de andere worden zij daar intensief bij begeleid.

Als een straat een straatagenda heeft opgesteld, gaan de bewoners deze uitvoeren. De volgende stap is het uitbreiden van de groep gangmakers, de straatafspraken bekend te maken en natuurlijk ervoor zorgen dat iedereen zich aan de afspraken houdt.

Lionel Martijn: Onze ervaring is wel dat de aanpak niet altijd aanslaat. Er zijn in Charlois straten waar veel verhuizingen zijn. Mensen die de afspraken hebben gemaakt vertrekken; nieuwe bewoners, die daar niet bij betrokken zijn geweest, komen er wonen. Begin dit jaar zijn daarom een aantal straten gestopt. We bekijken nu hoe we deze straten op een andere manier kunnen ondersteunen

En inmiddels heeft de deelgemeente een speciaal Mensen Maken de Stad-team, dat de overgebleven straten helpt bij het maken en naleven van straatafspraken. Dit loopt goed. Het project loopt tot en met 2010 en tot die tijd willen wij de straten blijven ondersteunen.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met A. de Wit, projectleider Mensen Maken de Stad 010-4107428 of a.dewit@charlois.rotterdam.nl.