Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Timmer en Bouchibti over het vorige week failliet verklaarde zwerfjongerenpension Jekerzicht en Maastricht (Stichting Zwerfjongeren in Limburg)

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Timmer en Bouchibti over het vorige week failliet verklaarde zwerfjongerenpension Jekerzicht en Maastricht (Stichting Zwerfjongeren in Limburg)

Kamerstuk, 18 november 2008

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2880758

18 november 2008

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Timmer en Bouchibti (beiden PvdA) over het vorige week failliet verklaarde zwerfjongerenpension Jekerzicht en Maastricht (Stichting Zwerfjongeren in Limburg) (2080900530), mede namens de Minister voor Jeugd en Gezin.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Vraag 1

Bent u ervan op de hoogte van het bericht dat het zwerfjongerenpension Jekerzicht in Maastricht vorige week failliet is verklaard?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u ervan op de hoogte dat van de in totaal 66 medewerkers er 43 per direct zijn ontslagen?

Antwoord 2

Alle 66 werknemers zijn ontslagen. Minimaal 23 van hen zijn inmiddels in dienst genomen voor de Koraal Groep. Zij zijn werkzaam bij de zwerfjongerenpensions die voorheen onder Stichting Zwerfjongeren Limburg (SZL) vielen, waaronder Jekerzicht.

Vraag 3

Deelt u de mening dat het failliet verklaren van Jekerzicht en het per direct ontslaan van 43 medewerkers verstrekkende gevolgen heeft voor de zorg die aan de zwerfjongeren wordt verleend (51 jongeren worden permanent opgevangen, voor 110 jongeren bestaat er ambulante zorg)? Deelt u voorts de mening dat de kwaliteit van de zorg hierdoor ernstig onder druk is komen te staan?

Antwoord 3

Nee. Zie de beantwoording van de Kamervragen van Langkamp en Leijten (2080900150), antwoorden op vragen 2 en 3.

Vraag 4

Ben u ervan op de hoogte dat het ontbreken van een passende financieringsvorm voor de zorg aan zwerfjongeren de reden is van het faillissement?

Vraag 5

Kunt u aangeven hoe het zover heeft kunnen komen?

Antwoord 4 en 5

Het verslag van de curator geeft de volgende redenen voor het faillissement.
Sinds de bestuurlijke fusie tussen SZL en Koraal Groep in 2007 heeft de Koraal Groep geprobeerd de financiën van de SZL op orde te stellen. Dat is niet gelukt.
Daar kwam bij dat CZ Zorgkantoren een aanzienlijke claim legde bij SZL over 2005, vanwege een fout in de wijze van declareren, te weten door niet de geleverde zorg te declareren, maar de maximaal binnen de indicatie toegestane omvang van de zorg, hetgeen in strijd is met de daarvoor opgestelde beleidsregels. Een en ander staat volledig los van de verschillende financieringsstromen.
In juli / augustus 2008 is nog geprobeerd om te komen tot een buitengerechtelijke sanering. Dit is echter niet gelukt, waardoor het bestuur van SZL een aanvraag deed tot faillissement.

Vraag 6

Bent u ervan op de hoogte dat de begeleiding van de betreffende zwerfjongeren op dit moment slechts bestaat uit het bieden van onderdak?

Antwoord 6

Zie de beantwoording van de Kamervragen van Langkamp en Leijten (2080900150), antwoorden op vragen 2 en 3.

Vraag 7

Deelt u de mening dat deze situatie ontoelaatbaar is en dat er snel maatregelen moeten worden genomen; in de eerste plaats omdat het hier gaat om een zwakke groep die veel zorg nodig heeft; in de tweede plaats omdat Stichting Koraal Groep (waartoe SZL behoorde en de opvang van de jongeren op dit moment voor haar rekening neemt) heeft aangegeven over de toekomst geen uitspraken te kunnen doen?

Antwoord 7

Inmiddels hebben de opdrachtgevers (zorgkantoor en de gemeenten Heerlen, Venlo en Maastricht) voor de opvang van zwerfjongeren in Limburg hun steun toegezegd aan Koraal Groep om deze opvang in 2008 voort te zetten. Dat hebben zij gedaan in een bestuurlijk overleg, waarin is afgesproken dat Koraal Groep de bestaande subsidiecontracten voor de opvang van de zwerfjongeren gaat uitvoeren met ondersteuning van de opdrachtgevers.
Bij de uitvoering gaat Gastenhof nauw samenwerken met de zorg- en dienstverleningsnetwerken per centrumgemeente. Samen met iedere centrumgemeente gaat Koraal Groep een plan van aanpak opstellen om dit op zo kort mogelijke termijn te realiseren.
Gemeenten hebben toegezegd om onderdelen van de ambulante zorg, zoals schuldsanering, op te gaan pakken door inschakeling van de gemeentelijke sociale diensten en de Kredietbank Limburg. Ook stellen de gemeenten zich garant om de exploitatie voor 2008 rond te krijgen. Voorts heeft Koraal Groep een zorggarantie uitgesproken voor de cliënten van de SZL.
Voor 2009 heeft de gemeente Heerlen heeft aangegeven zowel met Koraal Groep als andere zorgaanbieders hierover te spreken. De gemeenten maastricht en Venlo zijn over 2009 in gesprek met de Koraal Groep. Basis daarvoor zijn de per centrumgemeente te maken plannen van aanpak. Een en ander wordt afgestemd met CZ Zorgkantoor.

Vraag 8

Welke stappen bent u van plan te zetten om de ontstane situatie een halt toe te roepen, opdat de zorg die de zwerfjongeren van het pension Jekerzicht nodig hebben zo snel mogelijk kan worden hervat?

Vraag 9

Welke stappen bent u van plan te zetten om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen?

Antwoord 8 en 9

De betrokken centrumgemeenten en het zorgkantoor hebben naar mijn mening hun verantwoordelijkheid goed opgepakt (zie antwoord op vraag 7). Ik zie dan ook geen reden om stappen te zetten.