Ingezonden persbericht


18 november 2008

Vier kunstenaars genomineerd
voor HKU-Award

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft vier jonge, net afgestudeerde kunstenaars genomineerd voor de HKU-Award, de prijs voor het meest vernieuwende afstudeerwerk van een HKU-student. De genomineerden zijn Aaron Rookus (Audio Visual Media), Melody Deldjou Fard (Fashion Design), Wieteke Opmeer (3D Design) en Jan-Willem Deiman (Image Synthesis and Computer Animation). Zij maken kans op een cheque van ¤ 5.000. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens een speciale uitreiking op maandag 8 december, aanvang 16.00 uur.

Het werk van de genomineerden is zeer divers:

Aaron Rookus is genomineerd voor zijn korte fictiefilm 'I wish I could share the happiness of being alone with somebody else'. Het is een film die zich voor een groot deel in het hoofd van de hoofdpersoon afspeelt. Zijn fantasie is door verschillende camerabewegingen, animaties en belichtingen verlevendigd. Alle muziek is speciaal voor de film gecomponeerd.

Melody Deldjou Fard stelt met de modecollectie BodyMerging vragen over de relatie tussen het menselijk lichaam en technologische vooruitgang. De collectie is geïnspireerd op menselijke organen, die als abstracte vormen aan de buitenkant van de jurken hangen. Voor dit project won zij de Piet Bakkerprijs 2008.

Wieteke Opmeer maakte als afstudeerproject een serie sieraden van tijdelijke aard, die de naam 'Zaaisieraad' meekreeg. De sieraden zijn gemaakt van wateroplosbaar materiaal en zaden van wilde bloemen. De sieraden kunnen gedragen worden, maar na verloop van tijd lossen ze langzaam op door contact met water en kunnen ze aan de natuur worden teruggegeven.

Jan-Willem Deiman heeft onder de titel 'Unillumined Corridors' een abstract werk ontwikkeld dat het midden houdt tussen een generatieve installatie en een abstracte film. Het werk zoekt grenzen op tussen willekeur en vooraf bepaalde composities. Door een eindeloze afwisseling van horizontale en verticale lijnen ondervindt de kijker een gevoel van sterk wisselende schaal, die zowel naar texturen als aan stedelijke landschappen refereert.

Uit deze vier genomineerden kiest de jury, bestaande uit Marijn van der Jagt, Meta Knol, Rutger Verhoeven, Huba de Graaff en voorzitter Huub Duysens, de uiteindelijke winnaar. De uitreiking vindt plaats op maandag 8 december, aanvang 16.00 uur, in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Mariaplaats 27. De toegang is gratis, aanmelden kan via bureauroestvrij@gmail.com.

----------
NOOT VOOR DE REDACTIE/