Directeur sociale werkvoorziening verdient rond de 104.000 euro pj

18/11/2008 13:31

CEDRIS

Het bruto jaarsalaris van een directeur van een bedrijf in de sector sociale werkvoorziening bedroeg in 2007 gemiddeld bijna 104.000 euro per jaar. Dit is een stijging van 4,6% vergeleken met het jaar daarvoor. Hiermee loopt het salarisniveau in de sw-sector in de pas met het niveau dat als wenselijk wordt beschouwd door de commissie Dijkstal, die een advies heeft uitgebracht over de beloning van bestuurders in de (semi-)publieke sector.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat voor de derde keer is uitgevoerd naar het niveau en de ontwikkeling van beloningen van directeuren van bedrijven die zijn aangesloten bij Cedris, de brancheorganisatie van sociale werkgelegenheids- en re-integratiebedrijven. Het onderzoek is in opdracht van het bestuur van Cedris uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek.

In het onderzoek zijn de gegevens verwerkt van 74 bedrijven waar de directeur een dienstverband voor bepaalde of onbepaalde tijd had. Van 13 bedrijven waar in 2007 een interim directeur werkzaam was, zijn de gegevens buiten beschouwing gebleven bij het berekenen van gemiddelden.

Het gemiddelde bruto jaarsalaris in 2007 bedroeg 103.854 euro. Dit varieerde van 76.568 euro tot 164.692 euro. Inclusief variabele beloningen, arbeidsmarkttoelagen en bijdragen aan de pensioenopbouw komt de gemiddelde totale beloning op 109.887 euro.

De afgelopen jaren zijn met enige regelmaat discussies ontstaan over de beloning van bestuurders van semi-(publieke) organisaties. De behoefte aan transparantie van en inzicht in het beloningsniveau werd mede daardoor steeds sterker. In 2005 heeft Cedris besloten om jaarlijks sectorbreed een onderzoek te houden. Het beeld dat uit de onderzoeken over de afgelopen drie jaar naar voren komt geeft volgens SEO Economisch Onderzoek een geruststellend beeld. Mevrouw Leemhuis, voorzitter van Cedris maakt uit het onderzoek op "dat geen enkele directeur in dienst van een sw-bedrijf meer verdient dan de Balkenende-norm. Sterker, het gemiddelde salaris blijft ver onder die norm. Hiermee geeft de sector ook op dit punt invulling aan haar maatschappelijke verantwoordelijkheid."

Utrecht, 18 november 2008