Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: geen boete voor betonmortelcentrales en Solétanche

18-11-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de besluiten om boetes op te leggen aan Solétanche Bachy France S.A. en tevens aan 10 betonmortelcentrales herroepen.

Solétanche

De NMa heeft na een uitspraak van de rechtbank Rotterdam besloten geen boete op te leggen aan Solétanche. De rechtbank stelde dat het besluit van de NMa van 2003 waarbij de boete was opgelegd onvoldoende gemotiveerd was. Met name was nader onderzoek noodzakelijk geweest naar de economische en juridische context van de zaak. Een dergelijk onderzoek acht de NMa thans niet opportuun, ook vanwege het tijdsverloop sinds de periode waarover nader onderzoek zou moeten plaatsvinden, te weten 2001-2002. De NMa ziet daarom onder alsnog af van het opleggen van een boete aan Solétanche.

Betonmortelcentrales

De NMa ziet tevens na bezwaren van de betrokken ondernemingen af van beboeting van 10 betonmortelcentrales. In 2006 beboette de NMa deze bedrijven voor in totaal EUR 6 miljoen. De betrokken ondernemingen zouden onderling informatie hebben uitgewisseld over voorgenomen prijsverhogingen van betonmortel in de periode 1998 tot en met 2002. De NMa ziet van deze boetes af, omdat niet kon worden vastgesteld dat alle ondernemingen betrokken waren bij de overtreding. Hierdoor kan in dit geval geen (merkbare) mededingingsbeperking worden vastgesteld. De NMa acht het onwaarschijnlijk dat zij met aanvullend onderzoek alsnog de individuele betrokkenheid bij de overtreding en hiermee een (merkbare) mededingingsbeperking kan vaststellen. De boetes aan de volgende ondernemingen komen te vervallen:

Betonmortelfabriek Utrecht Befu B.V.
Betonmortelcentrale De Lek B.V.
Houdstermaatschappij Betonmortelcentrale De Lek B.V. Betonmortelcentrale Gorkum B.V.
Goudse Betonmortel Centrale B.V.
Betoncentrale Papendrecht B.V.
Van der Velden Betonmortel Centrale B.V.
Van Nieuwpoort Betonmortel B.V.
Van Nieuwpoort Nederland B.V.
Mebin B.V.
ENCI Holding N.V.
Transportbeton Diemen B.V.
Pioneer International B.V.
NCD Betonmortelgroep B.V. en
Hanson Beton Nederland B.V.