Senternovem


12-11-2008 | Subsidieregelingen roetfilters en schone motoren blijven van kracht

Wij willen u met dit bericht informeren over het voornemen van het Ministerie van VROM om het gehele pakket met subsidieregelingen voor roetfilters en schonere motoren één jaar te verlengen tot en met 31 december 2009.

Positieve resultaten

In 2008 hebben in totaal ruim 145.000 voertuigeigenaren voor ruim EUR 66 miljoen subsidie ontvangen voor de aanschaf van een roetfilter of een vrachtwagen met schonere motor. Het afgelopen jaar is de verkoop van vrachtwagens en bussen die voldoen aan de Euro 5- of EEV-norm sterk gestegen. Ook was er een groei in het aanbod van nieuwe bestelauto's met affabriek roetfilter. Voor de luchtkwaliteit is het van belang dat dergelijke ontwikkelingen zich doorzetten in het komende jaar. Daarom blijft het Rijk de inbouw van roetfilters en de aanschaf van schonere motoren financieel ondersteunen.

Beschikbare subsidiebudgetten

Hieronder staan de beschikbare budgetten vanaf 2009:


· personenwagens met retrofit roetfilter (SRP): EUR 11,8 miljoen


· vrachtwagens met retrofit roetfilter (SRV): EUR 14,8 miljoen


· roetfilters op mobiele werktuigen (SRMW): EUR 6 miljoen


· nieuwe vrachtwagens en bussen met Euro 5/EEV motor (Euro 5): EUR 9 miljoen


· nieuwe taxi's en bestelwagens met roetfilter (STB); EUR 18 miljoen

VROM evalueert momenteel de uitvoering van de SRP- en de SRV-regeling. Daarnaast vindt voor de SRV-regeling een effectmeting plaats. De resultaten hiervan kunnen aanleiding zijn om de regelingen aan te passen. De actuele stand van zaken voor SRP en SRV vindt u op www.senternovem.nl/srpen www.senternovem.nl/srv

De verlenging van de regelingen is definitief nadat publicatie hiervan in de Staatscourant heeft plaatsgevonden. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Tot slot danken wij u hartelijk voor uw inzet in het afgelopen jaar. Samen werken we met een positief resultaat aan een schonere lucht. Want een schonere lucht komt niet uit de hemel vallen!!